Цветя и рози от Петкова: АЕЦ Белене - модерна, газопроводът - печеливш

OFFNews 05 март 2019 в 11:15 2786 1

Технологията, по която ще се строи АЕЦ Белене, е най-модерната и най-сигурната, а от продължението на газопровода Турски поток през България страната ни ще печели по 397 милиона лева на година.

Тази идилична картина нарисува енергийният министър Теменужка Петкова по Нова тв. Вчера енергийните проекти бяха основна част от разговорите с руския министър-председател Дмитрий Медведев, който е на двудневно посещение у нас.

"От това, което беше обсъдено вчера между премиера Борисов и премиера Медведев, по никакъв начин не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия", категорична е Петкова.

Според нея националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани и са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси и да създадем условия за диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ, тъй като това на практика означава и енергийна сигурност, конкуренция и конкурентоспособна икономика.

Петкова коментира и изграждането на проекта АЕЦ „Белене” и неговата рентабилност към момента.

„Сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. Тя е 3,997 млрд. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите”, поясни тя.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната.

„Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. /.../ Тази площадка е изградена за ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура”, обясни тя и добави, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

Според министъра ситуацията днес е много по-различна от тази през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта.

"Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта”, каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Министърът подчерта, че към настоящия момент е налице сериозен инвеститорски интерес към реализацията на проекта. Той е от страна на компанията CNNC - най-голямата държавна ядрена корпорация в Китай. Заявен е интерес и от страна на „Фрамaтом”, Корейската хидроатомна корпорация, „Дженерал електрик” и „Росатом”.

„Всички тези заявки, които се правят в момента, говорят за това, че към този проект, при тези условия, които сме обявили, е налице интерес”, обясни тя.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за „Турски поток” е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция „Провадия” до българо-сръбската граница.

„Това, което направихме във връзка с реализацията на "Турски поток" за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турска граница до българо-сръбска граница е изцяло в съответствие с европейските правила. /.../ ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова.

И добави, че приходите, които ще се реализират от „Турски поток” за година, са над 397 млн. лв., което означава, че до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

05.03 2019 в 17:10

Защо не казахте през 2012 г., че проектът "Белене" е чудесен, но просто сме в икономическа криза, а твърдяхте, че е гьол?
Как да повярваме на каквото и да било за този проект? Освен, че всичко беше и ще бъде едно голямо изваждане??