Тировете ни ще се връщат на всеки 8 седмици, шофьорите - всеки месец

OFFNews 12 декември 2019 в 12:43 7273 3

Институциите на ЕС са постигнали съгласие по два от най-спорните въпроси в пакета "Мобилност", на които обаче България се противопоставя, съобщи БНР.

Става дума за срока, в който шофьорите на камиони трябва да се връщат в страната и за техните почивки.

Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време в хотел, който трябва да се плаща от работодателя. Това е част от постигнатото тази нощ споразумение по пакет "Мобилност" между Европейската комисия, Европарламента и Съвета.

Шофьорите ще бъдат задължени да се връщат в страната, в която е регистрирано превозното средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира.

Камионите пък ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.

Според председателката на транспортната комисия в Европарламента Карима Дели така се слага край на фирмите "пощенски кутии".

"Въпреки натиска на много страни членки и техните представители в Европейския парламент ние никога не сме се отказвали от каботажа и спечелихме тази битка", казва Дели.

Камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани с т.нар. "умни тахографи", които да отчитат международните операции, първите - до 2025-а, а вторите - до 2026-а година.

Потвърдено е обаче изключването на командироването на транспортните работници от общата директива за командироването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

12.12 2019 в 16:56

Това ми напомня за офицера които получил по горен чин и жена му пратила телеграма да го позрави ама телеграфа предал вместо чин син.Горкия се объркал и като знел,че не се е прибирал цяла година попитал,,-На кого да благодаря"?
Жена му отговорила:-На комшията,че той разбра"!
Такава ни е доктрината на одрана и препарирана кожа.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

12.12 2019 в 13:13

ТОЙ битки не губи..
Тъй, че все още нищо не е загубено.. Та да ви припомня как той "работи":
" Когато не мога да заспя, особено когато нещо важно има да се случва, гледам тавана и си проигравам различни варианти. Случва се да стана в 3-4 ч. сутринта и звъня по телефона на колеги министри или шефове на агенции, ако имам да си изясня даден въпрос. Когато не мога да намеря някой, пращам патрулката да им каже да вдигнат телефона, защото има някои, точно семейните. Имам такъв случай, звъня неколкократно на колега, питам "Спиш ли?", никой не спи, всеки вика "Не, не, как ще спя?" и в това време чувам жена му да вика: "Кой идиот ти звъни по това време?""

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

12.12 2019 в 13:00

Ма кво е това пораженческо заглавие..
ТОЙ БИТКИ НЕ ГУБИ!!! Просто преговорите си вървят по график..

Га забравихте как на аиропорта срещна Макрона с "Тук всички ПАРЛЕ ВУ ФРАНСЕ".. Па и чак са жертва баба Макроница да нагъне и да си помляска..

Ма него на камината у овалнио кабинет Доналчо в рамка си го турна.. Къф е тоз Макрон, дет искал нещо си..
Е!! И той си смени фотото в гъза напред от ООН-то на библиотеката, с фото в анфас най-насетне.. В кабинето си тук.. На жлътите павета..