'Топлофикация София' се оправдава, че вече не искала да вдига цената на парното с още 20%

OFFNews 16 април 2020 в 11:21 1992 0

"Искам да успокоя всички, че тези цени не са окончателни. "Топлофикация София" е поискала повишаване на цената, но всички изчисления са направени на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. Цената, която сме поискали от КЕВР е дори по-ниска от действащата до 31-ви март. След като е подадено искането, цената на газа и на топлинната енергия е променена".

Това заяви говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че това повишение на база на действащите цени до 31-ви март и то ще бъде променяно съгласно новите цени, които може би ще бъдат определени от КЕВР.

"Към този момента клиентите трябва да са спокойни", подчерта Павлова. 

Вчера стана ясно, че общо 45 дружества са подали в Комисията по енергийно и водно регулиране заявления за цени от 1 юли, в които поскъпването е от 9 до 140% при намалена цена на газа с 42%. За София предложението е 20,5%, за Пловдив е 24%, за Плевен – 21%. Бургаската топлофикация предлага поскъпване на топлинната енергия с 44,77%, исканото увеличение за Враца е 62%, а за Велико Търново – 140%. Най-малко поскъпване предлага дружеството във Варна – 9,57%.

Тези проценти са спрямо действащите от 1 април цени на топлинната енергия, който бяха намалени за различните топлофикации от 8 до 26%, след като цената на природния газ падна от 1 април с 42,78%. Това намаление стана на база споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" за промяна на формулата за изчисляването на цената, която влиза в действие със задна дата от 5 август миналата година. Преди време стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец. "Булгаргаз" вече внесе в КЕВР предложение за поевтиняване с 6,6%, като това ще доведе и до още едно леко поевтиняване на топлинната енергия, тъй като от години регулаторът променя цените й при изменение на тази на газа с над 5%.

Председателят на борда на директорите на "Топлофикация – Велико Търново" инж. Атанас Димитров обясни, че и техните изчисления са на база цената до 31-ви март. 

"Въпреки всичко, което се е получило, "Тополофикация Велико Търново" е поела ангажимент и още преди месец и половина съгласно указанията на КЕВР в местна медия е оповестила цената, която ще предлага. КЕВР дава пределна цена, а дружеството може да я намалява и да прави промоции, както сметне за добре", добави той. 

От изчисленията му стана ясно, че всъщност дружеството е искало поскъпване от 6%. Той посочи, че независимо от получените към момента изчисления, са взели решение за много по-ниска цена.

Вчера стана ясно, че на фона на понижаването на цената на природния газ, топлофикациите в страната масово са поискали увеличение и то драстично. Най-сериозно увеличение на парното са заявили във Велико Търново от 140,5%.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов заяви, че сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 лева за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. И добави, че около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г., така общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн.

"Средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат. Той трябва да е предварително известен каква сума му дължи "Топлофикация" във връзка с този закон. След като я получи, още при първата сметка, тази сума трябва да се приспадне", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови