Тръгна приватизацията на Общинска банка, пуснаха обява и във Файненшъл Таймс

OFFNews 17 октомври 2017 в 15:02 6517 0

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции провежда публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 3 880 388 броя безналични акции, собственост на Столична община, представляващи 67,646 % от капитала на „Общинска банка“ АД. 

Агенцията изпрати уведомителни писма за конкурса до банки и фондове, които работят на територията на България. Публикува и обява във в.„Файненшъл Таймс“ в броя от днес. 

На 2 ноември т.г. изтича срокът за закупуване на конкурсната документация. В конкурса могат да участват стратегически и финансови инвеститори, чийто краен собственик не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени публични вземания към държава и община. Стратегическите инвеститори трябва да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с унифициран по скалата на S&P рейтинг мининум ВВ-.

Минимален капитал от 20 млн.евро е необходим за финансовите инвеститори, които трябва да докажат и опит в управлението на фондове, финансови активи и акционерни участия.

Столичният общински съвет прие в края на юли доклад за приватизацията на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД. Предложението бе на съветника Трайчо Трайков и бе одобрено от ресорните комисии към СОС.

"Общинска банка" държи 31.3% от пазарния дял в сектор "Местно самоуправление", а за последните 2 години капиталът й е нараснал с почти 8 млн. лева, като е стигнал 54 млн. лева, стана ясно от доклада на Трайков тогава. Той подчерта, че Столична община не получава дивиденти от печалбата на банката, а резултатите й показват, че моментът за продажбата й сега е много подходящ.  

Акционери в „Общинска банка“ са Столична община с 67,65%, общински фирми и търговски дружества (30,8%) и 16 други общини (1,55%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови