Тръгват градските влакове в София, сдружение иска зелен билет и за тях

OFFNews 07 декември 2018 в 14:39 7555 0

С влизането в сила на новото разписание на влаковете на националния превозвач „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД от неделя започват да се движат и удължените пътнически влакове между Банкя и Казичене на територията на Столична община.

С оглед на ситуацията в железниците, това е може би единствената нова и удобна придобивка, която БДЖ ще предоставят на клиентите си през следващата година.

Разписанието на влаковете вече е достъпно на страницата на превозвача, като се очаква то да е удобно за жителите в крайните райони на столицата, както и на работещите в индустриалните зони, които до момента трудно можеха да прекосят града с обществен транспорт.

Инициативата за удължаването на влаковете е на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ като за осъществяването й са били необходими повече от две години разговори с институциите.

Интегрирането на билетите за влаковете с тези за градския транспорт обаче не е факт. Това е и следващата стъпка, съобщават от сдружението. Те вече са изпратили писмо до министъра на транспорта Росен Желязков с искане за ускоряване на процеса по предлагането на единен превозен документ „влак-градски транспорт“ в София. Докато това се случи от инициативата са поискали и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД да започне издаването на зелени билети за пътуващите до София от съседните общини, когато въздухът в столицата е замърсен. В искането посочват, че всички жп линии в София и околността са електрифицирани, като по този начин железниците могат да служат като крайградско метро, а пътниците да оставят личните си автомобили на паркингите до гарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови