Трайчо Трайков: Да си върнем 2 млрд. лв. от Газпром и ще има пари за пенсии

"Бием сянката на злодея (КЕВР), а не злодея (Газпром)"

Антония Чорева 12 април 2017 в 16:36 14901 3

Ако страната ни предоговори цените с Газпром, могат да дойдат 500 млн. лева годишно. Това каза Трайчо Трайков от Нова република на пресконференция днес. Той обвърза предоговарянето на цените на природния газ за България с преговорите на правителството за пенсии. „Търсят 100 милиона лева годишно за пенсии, а от Газпром могат да дойдат 500 млн.лв. годишно“, каза Трайков.

Той се възмути, че служебното и бъдещото правителство не казват и дума за предоговарянето на цените на газа с Газпром и напомни, че срокът за това изтича на 4 май. 

Напомняме, че Европейската комисия отсъди, че Газпром има господстващо положение в 8 страни, сред които и България. Така страната ни получи уникалния шанс да предоговори цените на природния газ. За това обаче няма никакви индикации. По тази причина от Нова република са поискали среща със служебния премиер Огнян Герджиков във вторник.

Трайков изрази недоумение, че всички във властта обсъждат защо КЕВР е вдигнала цените на газа, с което скача парното и топлата вода, а не обсъждат възможността за договора с Газпром, който дава възможност страната ни да издейства много по-ниски цени на природния газ. „Бием сянката на злодея, а не злодея“, сравни Трайков КЕВР с Газпром.

Трайчо Трайков е категоричен, че страната ни губи стотици милиони от надплащане за по-скъп газ. „Досега сме изгубили около 1-2 млрд. лева от високите цени на природния газ, които можем да отстояваме да ни бъдат върнати дори и под плащания за вбъдеще“, обясни Трайков.

Той коментира и битката на Нова република с картела на горивата. По думите му в някои дни цените на бензина у нас са в тройката на високи цени в световен мащаб. Положението така се е променило, че преди години имахме две компании с 80% господстващо положение при горирата, а сега имаме една компания – Лукойл – с 90%“, каза Трайчо Трайков.

Лидерът на Нова република Радан Кънев от своя страна обясни, че по всички тези теми има мълчание от страна на властта. „Зад коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти прозира икономическата коалиция на ГЕРБ – БСП“, каза Кънев. Той заяви, че партията му ще изпрати писма до всички десни и представящи се за десни партии у нас писма за обсъждане на горивата, цените на природния газ и Газпром – СДС, ГЕРБ, Воля и Да, България!.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

12.04 2017 в 22:23

Алоуууу, минусочукачите, един път Трайчууу ше върне 2 млрд. за да осигури пенсии,ами следващата година от къде бе, малоумници, след като няма работещи производствени предприятия?!

26179

2

ELPIDA

12.04 2017 в 18:53

Трайчо, не говори глупости, а отговори дали има производство, работещи предприятия !
Наясно ли си, че всички бивши корпусници, заварчици, тръбари и т.н. работили до РАЗКУЛАЧВАНЕТО на голямата варненска корабостроителница получават тавана на пенсиите-900 лв.