Тръмп подписа неохотно закон в подкрепа на протестите в Хонконг, Пекин заплаши с мерки

OFFNews 28 ноември 2019 в 09:42 2668 0

Снимка scmp.com

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг.

Макар да сложи подписа си неохотно и с притеснения как тази позиция би се отразила на търговската му война с Китай, Тръмп нямаше политическо пространство за лавиране, тъй като законопроектът бе широко подкрепен в Сената. Т. нар. Закон за демокрацията и правата на човека в Хонконг предвижда възможността за санкции срещу Китай при нарушаване на човешките права в Хонконг. Също така поне веднъж годишно Държавният департамент на САЩ трябва да установява дали Специалният административен район на Китайската народна република република разполага с достатъчна автономия, за да може да отговаря на специалните търговски правила на САЩ, официализиращи статута на Хонконг като глобален финансов център.

Подписан бе и още един закон за Хонконг - той забранява на САЩ в бъдеще да доставят сълзотворен газ, лютив спрей и гумени куршуми на полицията в Хонконг, съобщи в изявление Белият дом. Тръмп многократно се е обявявал за мирно решение в конфликта между Китай и Хонконг. В Хонконг изявленията от Вашингтон се интерпретират като намеса във вътрешната политика на Китай.

Китайското правителство заплаши днес, че ще вземе твърди ответни мерки, след като американският президент Доналд Тръмп подписа закон, подкрепящ продемократичните протести в Хонконг, съобщиха Ройтерс и БТА.

В комюнике на китайското външно министерство се посочва също, че този закон е "сериозна намеса във вътрешните работи на Хонконг и на Китай, сериозно нарушаване на международното право", както и "неприкрита хегемония". Пекин не уточнява какви ответни мерки ще вземе.

Властите на Хонконг изразиха съжаление за подписването на закона и обвиниха Вашингтон в намеса във вътрешните работи на специалния административен район на Китай, предаде Франс прес. Представител на властите заяви в комюнике, че законът изпраща "лошо послание на демонстрантите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови