Туристическа полиция и местен екскурзовод за всяка група искат работещите в бранша

OFFNews 22 януари 2019 в 11:33 3067 1

Екскурзоводи са изпратили до Министерството на туризма предложенията си за изменения в действащата наредба за тяхната дейност, съобщи БНТ.

"Един от основните проблеми е това, че много чуждестранни групи идват в България без да имат местен екскурзовод, което е задължително, както е казано в наредбата - заяви в сутрешния блок Александър Шопов. - Свидетели сме, например, на много азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без местен екскурзовод, а именно такъв им трябва, за да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би казал чуждестранният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е недопустимо. Трябва да се създаде туристическа полиция, която да осъществява този контрол за лицензирани екскурзоводи, които да предоставят информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предупреди чуждестранните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски фирми задължително да взимат местни екскурзоводи. За нас, екскурзоводите, трябва да бъде разрешено да влизаме в музеите безплатно, дори когато не сме с група с цел опресняване на информацията и припомняне на експозициите в музеите."

В същото време проблем се оказва липсата на упътвания на английски език в музеи и туристически обекти.

"Ще си позволя да изкажа мнение и като екскурзовод, и като музеен работник. Работила съм 25 години в Националния музей на образованието и още в средата на 90-те години беше подета една инициатива, която целеше да се направят тези упътвания и много градове на България виждам, че има. Те са еднотипни и това е добре, но защо дадените общини не са го направили, това аз не знам", добави Надежда Иванова, член на Съюза на екскурзоводите.

В много държави дейността на екскурзоводите е регламентирана и чуждестранните туристически групи могат да ползват само местни гидове на туристическите обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови