В Черно море ще може да се лови риба само с валиден билет

OFFNews 25 август 2020 в 19:34 12774 1

Снимка www.pikist.com

Въвежда се валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море. Това предвижда Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите, публикуван за обществено обсъждане. Това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов, твърдят от министерството на земеделието. Промяната ще се отрази и на допустимия улов, който за Черно море за един ден ще е 5 кг, както е за вътрешните водоеми. Досега за Черно море бе 3 кг.

Проектът предвижда още дребномащабният риболов в Черно море да се обособи като специфична стопанска дейност. Обособяването на дребномащабния риболов като специфична стопанска дейност цели да намали административната тежест за малките риболовни оператори. Предоставя се възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще имат право да извършват дейност само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

С цел повишаване на информираността и осигуряване на достъп до водните обекти държавна собственост в които е предоставено управлението на рибните ресурси на сдружения за любителски риболов, ще бъдат въведени нови изисквания за обозначаването им и определянето на зона за свободен достъп до тях. По този начин ще се гарантира по-доброто управление на рибните ресурси в съответния воден обект. Ще се даде възможност в определена зона от него, лицата, които имат валиден билет за любителски риболов.

Предвидени са разпоредби, които позволяват попълването и изпращането на данните от риболовния дневник по електронен път за кораби с обща дължина под 12 м., включително от такива, извършващи дребномащабен риболов. Така ще се подобри качеството на събираните данни за риболовните дейности на този сегмент от риболовния флот.
Предвиден е механизъм, който да разграничи целта при осъществяването на аквакултури в две насоки: продажба или реализация на клиенти и извършване на платен риболов (риболов със спортно-развлекателни цели).

В Проекта на изменение и допълнение на ЗРА са допълнени забранените уреди, средства, принадлежности и приспособления за извършване на риболов, заради отрицателното въздействие, което оказват върху рибния ресурс. Това са уредите серкме, цапало, рачило и герим.

Съгласно предложените промени, размерът на някои санкции за извършени административни нарушения ще бъдат намалени или увеличени, съобразно социално-икономическите условия и тежестта на извършеното административно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови