В Одрин отвориха безплатни езикови курсове за търговците

Вилдан Байрямова 04 декември 2018 в 16:21 2418 0

Търговците в Одрин масово започват обучение по български и гръцки езици, организирано от местната търговско-промишлена палата.

Курсовете са 5-месечни, безплатни и се провеждат три пъти в седмицата в две зали на палатата, а интересът е огромен, посочи председателят Реджеп Зипкинкурт. Причина за това е безпрецедентният приток от туристи от България и Гърция, привлечени към пазаруване в крайграничния град след срива на турската лира. Целта на интензивните езикови курсове е да се улесни общуването между търговците и гостите.

„Беше проблем да се разберем с гърците и българите. Сега започнахме от азбуката и мисля, че това ще бъде полезно както за града, така и за търговците. Защото не можем да разговаряме спокойно с пристигналите гости, а и те не могат да обяснят какво точно искат. Но след това обучение със сигурност ще се разбираме чудесно“, казва собственикът на кафене Али Тамер Кудай.

Ние самите сме много доволни от курсовете, с тези два езика проблемът с общуването ще отпадне, допълва Фахрие Генджан, която е на 55 години, но не се съмнява, че ще се справи с предизвикателството.

Преподавателката по гръцки език Серра Йозел подчертава, че Одрин е притегателно място за туристите от двете съседни държави и че домакините са тези, които трябва да знаят как се посрещат гости. Затова езиковото обучение започва с изучаването на поздравите за добре дошли, за цветовете, числата и всичко необходимо за нормалното общуване, а накрая, след 136 часа, всеки ще получи сертификат.

Председателят на Търговско-промишлената палата Реджеп Зипкинкурт уточнява, че през последните 10 месеца Одрин е посетен от над 2 милиона туристи от България и Гърция, и всички те пазаруват, въпреки езиковата бариера.

„Вече има интерес и от работещите в публичната администрация, те също искат да учат двата езика, а ние ще продължим с организацията на тези курсове. Туристите остават изключително доволни, когато търговците ги заговорят на техния език, така се установява топла връзка между двете страни. Затова ние смятаме, че езиковото обучение е приоритет“, допълва той.

През лятото одринската община раздаде на търговците малки разговорници с по 250 фрази, но те се оказаха недостатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови