В един ден КЗК спря сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия (обновена)

OFFNews 19 юли 2018 в 13:16 15080 0

Гинка Върбакова

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

Решението ѝ бе публикувано на сайта на КЗК.

Едновременно с това комисията публикува и решение, че спира сделката за Нова телевизия.

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху дейността на „Нова Броудкастинг Груп” АД, и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД, съобщават оттам. (Повече подробности - по-долу.)

"Инерком България" е собственост на "Инерком инвестмънтс" ЕАД, чийто едноличен собственик е Гинка Върбакова. Инерком притежава малки соларни мощности. От друга страна, ЧЕЗ е най-голямото електроразпределително предприятие у нас, което доставя ток на територията на 10 области в страната от Западна и Централна България, включително и столицата София.

Сагата с продажбата на ЧЕЗ започна през февруари 2018 г., когато агенция "Ройтерс" съобщи, че Надзорният съвет на чешката енерго компания ЧЕЗ е дал предварително одобрение за продажбата на българските активи на компанията. 

И до днес не е ясно откъде семейната компания със скромните активи (на стойност 90 000 лв. за 2016 г., когато дружеството е отчело загуба от 11 хил. лв.) би получила стотиците милиони евро, необходими за придобиването на активите.

Върбакова обаче, според информация на в. "Капитал", е кума на министърката на енергетиката Теменужка Петкова, която хвърли оставка посред скандала, но тя не бе приета.

Ето как Комисията за защита на конкуренцията мотивира отказа си "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие ЧЕЗ:

Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, пишат от КЗК.

На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените ѝ лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група, се казва в становището на Комисията.

С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на Република България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност. Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Дали Инерком ще обжалват все още не е ясно. По-малко от час след първите публикации за решението на Комисията, компанията на Гинка Върбакова изпрати до медиите коментар, от който личи силна изненада - от Инерком тепърва ще анализират и впоследствие ще обявят становището си и ще планират бъдещи действия, става ясно от текста му.

Сделката за Нова тв

Комисията посочва, че заради водещата позиция на Нова броудкастинг груп на пазара се опасява за ефекта върху конкурентната среда след сделката, вкл. за тази на онлайн медиите. Причината е, че инвеститорът - чешкият милиардер Петер Келнер, трябваше да придобие телевизията заедно с нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД ( и „Агенция Ева“ ООД.  КЗК посочва, че това би дало на придобиваната група възможност за придобиване на господстващо положение: да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори.

В решението се посочва, че Нова има 30 до 50 на сто пазарен дял според различни измерители, както и между и 10 и 20% от пазара на онлайн рекламата.

Неочаквано, една от пречките пред сделката, които цитира КЗК, са сайтовете trendo.bg и ebag.bg.

Комисията е установила, че има хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия, тъй като „ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В” оперира в България чрез унгарското дружество Online Comparison Shopping Kft. (техен е сайтът pazaruvaj.com), а придобиваното предприятие чрез „Кънвиниънс” АД (ebag.bg.) и „Трендо БГ” АД (trendo.bg). "В конкретния случай следва да се отчетат водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда на горепосочените пазари", пише в мотивите си КЗК.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

През февруари стана ясно, че Нова телевизия скоро ще има нов собственик, след като досегашният Modern Times Group (MTG) се съгласи да продаде своя 95%-тов дял в Nova Broadcasting Group на инвестиционната група PPF Group, водена от чешкия милиардер Петр Келнер. Сделката бе на стойност 185 млн. евро.

В "Нет инфо" АД влизат и "Дарик нюз" и "Ви бокс", Abv.bg, както и други популярни сайтове като imoti.info, gbg.bg, gong.bg, fina.bg, grabo.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови