В парламента ще обсъждат намаления ДДС за заведенията

OFFNews 20 май 2020 в 07:51 3602 0

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъжда на първо четене днес промените в Закона за ДДС, с които  се намалява ставката от 20 на 9 на сто за ресторантьорите и за книгите.

Предложението дойде от премиера Бойко Борисов след среща с представители от кръчмарския бранш и бе внесено в парламента от депутати от ГЕРБ и ,,Обединените патриоти". 

Финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са категорично против промените в данъчното облагане. В момента единствено услугите, предлагани от хотелиерите, се облагат с 9% данък върху добавената стойност.

Исканията за намаляване на ДДС ставките не са нова тема за ГЕРБ, но за първи път има пробив срещу позицията на финансовия министър Владислав Горанов. През юни 2019 година и лично премиерът Бойко Борисов поиска по-ниска ставка за книгите:

„Отдавна го обмислям с Горанов, защото образованието винаги ни е било приоритет. Това е, дето се вика, капчица в морето, данъкът върху книгите“.

Тогава до промени в ставките не се стигна, а още в същия ден на анонса Горанов заяви, че такова решение няма и че ще се води тепърва дебат. Освен това финансовият министър обяви и че е готов да се обзаложи с всеки, че в момента. в който се намали данъкът върху добавената стойност върху нещо, цените няма да паднат, а единствено натискът върху фиска ще се увеличи, защото ще загубят постъпления.“

Сега заради икономическия шок, провокиран от кризата с C-19, премиерът Борисов обеща на ресторантьорите приравнена ставка с тази на хотелиерите.

“Финансовият министър е много против“, каза Борисов и няколко часа по-късно добави: „Аз му казвам, че трябва да си стегне данъчните служители и да си съберат приходите. Имам му пълно доверие, ама той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък. Аз имам да споделям с партията, защото партията се явява на избори“, добави премиерът.

ДПС също настоява за 9 процента ДДС, но за детските стоки. БСП пък държи на по-ниски ставки и за лекарствата от списъка на Националната здравноосигурителна каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови