Васил Велев: Европа се самоубива със Зелената сделка

Ирина Евгениева 22 юни 2020 в 13:01 3603 0

Европа се самоубива със Зелената сделка. Това коментира Васил Василев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на пресконференция на Икономическия и социален съвет.

Председателят на АИКБ обясни, че делът на Европа в световната генерация по парникови газове е 9,8%, което е почти два пъти по-малко от САЩ и три пъти по-малко от Китай, и почти колкото Индия.

Тези три страни не си поставят такива цели като ЕС, което не е отскоро и води до деиндустриализация, както и до изнасяне на енергоинтензивните производства в тези страни, заяви той.

Това ще доведе до затваряне на предприятия в Европа, освобождаване на хора и внасяне на същите продукти произведени на друго място, но на същата планета, категоричен е Велев.

АИКБ оценява усилията на ЕС за затвърждаването му като световен лидер за постигане на неутралност по отношение на климата и парниковите газове, допълни председателят на АИКБ.

Относно коронавирусната криза Велев добави, че изоставането от големите световни икономики ще се задълбочава и занапред, даже и да няма Зелена сделка.

Европа нямало да може сама да реши проблемите, а можело сама да се самоубие с разделянето на политиките, смята той.

“Зелената сделка не е просто акт на Европейската комисия, а на онази комисия, която ще определя развитието на България и Европа в следващите 30 години", заяви Проф. Лалко Дулевски, председател на Икономически и социален съвет (ИСС).

Дулевски е категоричен, че България е една от най-засегнатите страни в ЕС по отношение на трансформациите, които предстои да бъдат извършени във всички икономически сектори. Той обясни, че трябва да се реагира адекватно от гледна точка на интересите.

От думите му стана ясно, че ИСС подкрепя идеята ЕС да се превърне в лидер на процесите за постигане на неутралност по отношение на политиката за климата.

Дулевски обясни, че дискусията за Зелената сделка трябва да продължи на всички нива и на всички заинтересовани страни.

Формулирането и очертаването на Зеления пакт е на финала и от тази гледна точка всички действия са спешни, настоя председателят на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Димитров каза, че от синдиката искат налагане на механизъм за въглероден данък на вносни стоки и услуги, които идват от трети държави.

България гради своята позиция, само че интензивността, с която я защитава, трябва да се засили, добави той.

Председателят на КНСБ заяви, че ако се приеме европейското законодателство по "зелената сделка" за климатичен неутралитет до 2050 г. в този му вид, най-засегнатите от това сектори в България ще бъдат енергийният, и то в частта, която засяга въглищата, и транспортът, и през вторичността на натиска - металургията, химията, строителството, селското стопанство.

Финансовите инструменти се очаква да бъдат известни през юли месец и целият пакет за възстановяване на ЕС от Зелената сделка. Средствата трябва да бъдат ориентирани, за да минимизират заплахите, отбеляза Димитров.

В средата на февруари месец синдикатите изразиха готовност за протести. Те бяха категорични, че не приемат "Зелената сделка" на Европейския съюз и смятат, че тя ще постави под въпрос бъдещето и сигурността на работещите в електроцентралата "Мини Марица-Изток". Според тях подписването на "Зелената сделка" ще наруши 12 директиви и много регламенти. Те обясниха, че и цената на тока ще се повиши, ако "Зелената сделка" бъде приета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови