Васил Велев: Минимално изменение на цената на тока, по-вероятно в посока нагоре, заради скъпите въглеродни емисии

Ирина Евгениева 18 декември 2019 в 13:27 2269 0

"Минимално изменение на цената на тока, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите въглеродни емисии, които трябва да се плащат" прогнозира председателят на АИКБ Васил Велев след извънредната среща на работодатели и синдикати при премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Велев посочи, че сред важните теми в разговора са били тези за Зелената сделка, която беше оповестена от Брюксел, и съответно измеренията за България: необходимостта България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход". 

Велев смята, че през следващата година, когато българската енергийна система през Румъния, Унгария се свърже с европейската, се очаква даже да има и движение на цената и в обратна посока.

Предложението на АИКБ е 30% либерализация, което означава варирането на цените на тока като проценти да не бъде повече от 2-3% в двете посоки.

Велев подчерта, че за да се нотифицира механизмът за търг за капацитети, необходимо условие е да има план за либерализация на пазара за бита.

Според него това е необходимо условие, което се поставя от Брюксел.

Велев добави, че за тях необходимото условие е прекратяване на договорите с ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 в Маришкия басейн, за да може те да участват в тези търгове за капацитети и съответно - да бъде плавен този преход.

Като минимизиране на риска от поскъпване на цената работодателите предлагат това да става поетапно в рамките от 3 до 5 години, такъв е европейският опит, добави Велев.

По темата с болничните той заяви, че това не е най-важният въпрос и днес не е коментиран.

Велев посочи, че има решимост за постигане споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите и да създадат възможност за ускоряване на икономическия растеж. Председателят на АИКБ добави, че ще се върнат в тристранката, когато в дневния ред има предложени мерки и решения.

Велев добави, че на срещата са обсъдени 40 мерки и програми, които ще залегнат в тристранно споразумение.

"Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по 4 направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година: бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси", коментира той.

Очаква се документът да бъде подписан в края на януари.

На 6 януари е планирано заседание на лидерите на работодатели и и синдикати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови