Във Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ завърши бетонирането на основата на турбоагрегата

OFFNews 14 февруари 2018 в 15:51 6352 0

В машинната зала на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ с генерален изпълнител Групата компании ASE бяха изпълнени дейностите по бетониране на фундамента на турбоагрегата.

Завършването на процеса е един от крайните етапи на строителните работи в сградата на турбината и позволява на специалистите да разгърнат пълномащабните дейности по монтажа на турбогенератора на енергоблока. 

Процесът на изливане на бетона започна на 29 юли 2017 г. По метода на непрекъснатото бетониране на ниво +16,0 в сградата на турбината бяха излети 1400 кубически метра бетон.

„Своевременното завършване на монтажа на основата на турбоагрегата свидетелства за изпълнението на задълженията на генералния изпълнител на строителството“, отбеляза Виталий Медяков, вицепрезидент на ASE и директор на проекта за изграждане на Беларуската АЕЦ.

„В съответствие с графика на изграждането, ние започваме подготвителния етап за началото на монтажа на основното технологично оборудване на машинната зала“, каза още Медяков.

Беларуската АЕЦ е с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата и се изгражда по руски проект в Островец. За първата беларуска АЕЦ бе избран руският проект с ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“, който напълно съответства на международните норми и препоръки за безопасност на МААЕ. Днес аналогични проекти се реализират в Русия в Нововоронежката АЕЦ 2 и Ленинградската АЕЦ 2. Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 вече бе предаден в промишлена експлоатация.

През 2017 г. новият руски енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 бе отличен сред трите най-добри АЕЦ в света според американското международно издание POWER. В началото на 2017 г. бе стартиран реакторът на Ленинградската АЕЦ 2, като в активната му зона бе заредена първата от 163 топлоотделящи сборки със свежо ядрено гориво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews