Веригите пак срещу земеделското министерство: Ограничава свободната търговия, създава хаос!

Александра Маркарян 18 юни 2020 в 15:39 3181 1

Големите търговски вериги отново излязоха с позиция срещу Министерството на земеделието и храните след затишието, последвало острите реплики по повод наличието на български храни по щандовете. Поводите за възобновеното напрежение са два: промени в постановление, изискващи 90% от площта за млечни продукти да бъде за български производители с продукти от 100% сурово мляко, и допълнителните проверки на границата за плодове и зеленчуци от ЕС, което забавя реализирането на продукцията и може да превърне бързо развалящата се в брак.

В позиция от днес сдружението пише, че министерството "ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“, че "отново е налице груба намеса в дейността на търговските вериги". Според членовете му "несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за допълнителни пестицидни проверки на вносните плодове и зеленчуци водят до липсващи стоки по борсите, повишени цени и протести".

Те недоумяват защо се правят измененията в Постановление №90 с изискването за 90% площ за българска млечна продукция от 100% сурово мляко при положение, че "в момента при някои от изброените млечни продукти предлагането е дори над 90%, при други е под този процент, а количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене".

"Търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки", заявяват от Сдружението за модерна търговия.

Те са разочаровани и от факта, че "поредните ограничителни текстове идват на фона на дългогодишната работа на водещите търговски вериги с българските доставчици и допълнителните значителни усилия, които те полагат в момента в подкрепа на местното производство в условията на криза" и като примери посочват търговски си акции, изкупуването на продукция от малки регионални производители, съвместните фондове за подкрепа при сертифициране с цел дългосрочно устойчиво развитие, маркетинговите си кампании в подкрепа на българските продукти.

"Търговските оператори не само стриктно изпълниха и продължават да изпълняват поетите ангажименти, но дори и ги надхвърлят, осъзнавайки отговорността си за подкрепата на българската икономика. В същото време, Министерство на земеделието, храните и горите не взима предвид поетите ангажименти и предлага на правителството документи, които не отговарят на договорените мерки и внася промени в приетите регулации месеци след старта на действията, договорени и вече предприети от търговските вериги", пишат от Сдружението.

Отново бихме искали да заявим, че българските продукти представляват огромен процент от асортимента на търговските вериги, а през последните два месеца те бяха увеличени допълнително - подчертават оттам.

Те предупреждават, че изискването за проверки за съдържание на остатъци от пестициди на границата предизвиква "сериозно напрежение", което води до липсващи стоки по борсите и покачени цени на някои от продуктите. Последното вероятно е следствие от изискването вносителя да плаща всяка от пробите, т.е. да дава по 420 лв. за всяка.

"Остават неизразени докрай и притесненията за произволно задържане на камиони със стока, която се изхвърля след чакането на пробите от лабораториите на БАБХ – срещу това протестират вносители на плодове и зеленчуци от различни региони на страната, които в този случай удобно биват квалифицирани генерално като „сив сектор“, за да се обясни мярката. Искрено се надяваме, че медиите ще покажат и разяснят и недоразуменията в приетия преди седмица Закон за агрохранителната верига", призовават от Сдружението.

OFFNews се обърна към Министерството на земеделието с въпроси по повод позицията, а оттам отговориха по следния начин:

"Министерство на земеделието, храните и горите приветства посоченото от Сдружението за модерна търговия, че асортиментът от български продукти в търговските вериги през последните два месеца се е увеличил, което от своя страна доказва, че приетото ПМС е работещо. Като същото по никакъв начин не нарушава досегашните доставки в търговските обекти на български продукти и такива внесени от други държави.

МЗХГ следва политика, която цели гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им.

В приетото изменение на чл. 2 от ПМС № 70 се прецизира асортиментът от млечни продукти, като фокусът е върху традиционните български продукти. Чрез направеното изменение не се нарушават досегашните канали на доставка в търговските вериги на продукти, без значение производителя им. Двете изменения по ПМС са направени по искане на Сдружението за модерна търговия".

В Сдружението за модерна търговия (СМТ) членуват 11 от водещите търговски вериги в България: "Аванти 777", "Билла България”, „Ван Холдинг“ ("Фантастико"), „Дайхман търговия с обувки", "дм България", “Доверие - Брико” ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд България” , "Лидл България” , “Максима България” ("Т Маркет"), "Промаркет" и "Хиполенд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови