"ВиК-Перник" иска още вода от яз. "Студена" за този месец. МОСВ разреши

OFFNews 16 април 2020 в 16:47 4169 1

Снимка Владимир Йончев

"ВиК-Перник" иска още 0,300 млн. куб метра вода от язовир "Студена" за този месец, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.  

От съобщението стана ясно, че министърът на околната среда и водите Емил Димитров е утвърдил отпускането на още 0,300 млн. куб метра вода от язовир "Студена" за питейно-битови нужди на Перник и съседните населени места. Така общото разрешено количество на водовземане е 0,600 млн. куб. метра.

Тази мярка е взета заради постъпило искане от "ВиК - Перник" в последния работен ден преди празниците за изменение в месечния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири за месец април. 

От съобщението на МОСВ става ясно още, че заявените искания от дружеството за април са били 300 000 куб. метра вода от язовир "Студена" и 780 000 куб метра от язовир "Бели Искър". 

От началото на месеца ВиК дружеството заедно с "Монтажи" са разработвали различни варианти, за да може да се намали консумацията на вода от язовир "Студена", пише в съобщението. 

Още в първият ден на пускането на новия водопровод от София авариите по водопреносната мрежа в града са зачестили сериозно, а причината според дружеството е, че не са могли да пренасочат водата към "Градския" резервоар на Перник. 

Първоначално целта на "ВиК-Перник" е била да се подава постоянно вода от 300 л/сек по новоизградената водна система, като за периода от 6 до 22 часа да се подава по 220 л/сек към кварталите Изток и Тева и селата Люлин и Голямо Бучино, а останалите 80 л/сек да отиват към "Градски" резервоар. Само, че високото налягане от новия водопровод не може да преодолее това от язовир "Студена" и е необходимо да бъде променен начинът на използване на системата, пише още в съобщението. 

От министерството информират, че още в първите дни от месеца мрежата на Перник е била разделена на две, като централната градска част се е водоснабдявала само от язовир "Студена" със средноденонощна консумация 400 л/сек, а кварталите Изток, Тева и селата Люлин, Голямо Бучино - от язовир "Бели Искър", със средноденонощна консумация 220 л/сек. При това положение се е наложило постоянно денонощно водоподаване по системата, защото при спирането на водата се получават много аварии по старата и амортизиране мрежа на града. 

Това, което дружеството иска е за останалата част от месеца за периода от 6 до 22 часа да се подава по 220 л/сек от язовир "Бели Искър" към кварталите Изток, Тева и селата Люлин, Голямо Бучино, а в останалия период от 22 до 6 часа да се подава вода към "Градски" резервоар 300 л/сек. 

Според изчисленията на ВиК-Перник водните количества, които са необходими за април от язовир "Студена", са 864 000 куб. метра. 

От съобщението става ясно, че към момента все още Перник не е използвал разрешеното количество вода от язовир "Бели Искър" и ВиК дружеството разчита основно на язовир "Студена". В следствие на което язовир "Студена" вместо да се пълни през пролетното пълноводие, ще продължава да се източва. 

Наличния водният обем на язовир "Студена" е 10 705 000 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб.метра. Притокът е 2380 л/сек, а разходът е 298 л/сек. 

Заради аварии днес без вода са част от кварталите Мошино, Могиличе, Църква и селата Кралев дол, Драгичево и Рударци. 

От миналата година област Перник е в бедствено положение заради малкото количество вода в язовир "Студена". Вследствие, на което се взе решение за изграждането на нов водопровод, за да се вземе вода от "Бели Искър" и да се доведе до Перник. Според правителството това беше единственото възможно решение, с което да се подпомогне на Перник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

16.04 2020 в 18:11

30 ЯНУАРИ т.г. Заглавие - " Вик Инженер: Пернишки поток – паметник на невежеството и алчността."

С азбучни истини за студенти първи курс по спИциалността инжепенер ВиК..
Между другото - приравнената гражданска спИциалност на офицерите от пожарникарския факултет на ВИПОНД на МВР, или ВСШ "Г. Димитров" е - инженер ВиК..