Влакът за Одрин: Тъкмо тръгна и взе, че спря

Светослав Метанов 05 юни 2019 в 14:21 9778 1

Влакът Пловдив-Одрин, който потегли за първи път от града под тепетата през миналия уикенд, се спира. Засега временно, научи OFFNews.

Причината е, че разписанието му е недомислено, а броят на пътниците - крайно разочароващ.

Вместо богат урожай от мераклии, които да си харчат парите в близкия до границата турски град, през първия ден на новия влак 1 юни, събота за него са си купили билети всичко на всичко 38 души. В неделя са били още по-малко, въпреки че цената за трена, която е 28,50 лв. в двете посоки е по-ниска от тази на автобусите по дестинацията. Освен това властите в Одрин се бяха подготвили за уикенд композицията и бяха осигурили безплатен транспорт от гарата до центъра на града за всички госпи от България за алъш-вериш в града.

Влакът тръгваше в 08:40 от Пловдив и след 4 часа престой в Одрин поемаше обратно като в Пловдив се връщаше в 21:15 ч.

Още преди да бъде пуснат новият влак много железничари признаха, че разписанието му е неудобно, а времето за пътуване - 4 часа, твърде дълго за 200 километра разстояние по жп линия, която на книга поддържа скорости от 160 км/ч.

Сега разписанието ще се преразглежда, а уикенд композицията спира още тази или най-късно след седмица.

От БДЖ обясниха пред OFFNews, че влакът само временно няма да се движи и че ще бъде възстановен при подобрено разписание. Композицията вече ще тръгва не от Пловдив, а от София и ще се движи максимално бързо. Най-вероятно спирките преди Одрин ще са само в Пловдив, Димитровград и Свиленград.

Очакванията са новият влак да тръгне през лятото, но точно кога не се знае.

И докато БДЖ спира току-що пуснатата композиция Пловдив-Одрин, то фирмата на близкия до ГЕРБ транспортен магнат Миролюб Столарски "Карат-С" от 11 юни пуска автобуси по същия маршрут. Бизнесменът получи на 35-годишна концесия жп гарата в Пловдив и в момента на нея рекламира основно собствените си автобуси. В луксозния му хотел във Велинград пък се провеждат голяма част от партийните вечеринки на партията на Бойко Борисов.

Явно Столарски не се притеснява от липса на пътници, за разлика от БДЖ, коментират железничари и намират връзка между двете събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

05.06 2019 в 15:55

"Очакванията са новият влак да тръгне през лятото, но точно кога не се знае." - до астрономическото лято остават 16 дни.