Водещи инвеститори се обявиха в защита на независимостта на КЕВР

OFFNews 04 юли 2018 в 07:47 3134 0

Позиция в защита на независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране, разпространиха водещи компании от сектор Енергетика.

Миналата седмица парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите на предложението на левицата се посочва, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона.

В позицията си от AES България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска фотоволтаична асоциация, EVN България, ЕНЕРГО-ПРО, КонтурГлобал Марица Изток 3, ЧЕЗ Груп България категорично се обявяват срещу исканията за оставки и дестабилизация на регулатора.

Ето и цялата позиция на инвеститорите в енергетиката:

Долуподписаните компании и браншови организации обединяваме работодателите - частни инвеститори в енергетиката и представляваме над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика.

Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г. Работим във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждаме енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници. Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в подкрепа на регулаторната и финансовата стабилност на отрасъла.

В този смисъл подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор.

Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право.

Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани.

AES България

Асоциация „Хидроенергия“

Българска фотоволтаична асоциация

EVN България

ЕНЕРГО-ПРО

КонтурГлобал Марица Изток 3

ЧЕЗ Груп България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови