Всички шофьори в администрацията ще духат на дрегер, преди да се качат зад волана

OFFNews 19 юли 2019 в 11:45 2232 1

Постоянен мониторинг на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили и повишаване на компетенциите им за оказване на първа помощ. Това са част от мерките, които институциите следва да въведат, съобщават от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

От новото ведомство са разпратили на всички министерства, агенции и общини препоръка за внедряване на системи за управление на безопасността при движение по пътищата с конкретни елементи, които да залегнат в тях.

Всяка институция следва да извършва периодична проверка на нарушенията на служителите управляващи служебни автомобили и по преценка да предприема последващи действия, защото наложените санкции могат да бъдат индикация за рисково поведение на пътя.

Следва да се организират и курсове за повишаване на компетенциите на служителите за безопасно шофиране и за оказване на първа помощ. По този начин при осъществяване на служебните си задължения те ще имат умения да реагират при рискови ситуации и при инцидент на пътя, включително когато са свидетели на пътно-транспортно произшествие, обясняват още от ДАБДП.

Сред мерките е и преминаване на задължителен инструктаж по безопасност на движението по пътищата за новопостъпилите служители. Препоръката на държавната агенция е, преди да се повери автомобил на служител, същият да бъде тестван за наличие на алкохол в кръвта, като това може да се извърши и с автоматизирани технически средства. Акцент се поставя и на изправността на служебните превозни средства.

Около 40% от всички пътно-транспортни произшествия в ЕС стават при служебни пътувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Танзопен

19.07 2019 в 17:29

Трябва и след като слязат.
Има такива, които по цял ден в чашка с "кафе" доливат и високопромилни субстанции.