Взрив на псевдочума по птиците в Румъния, на 11 км от Силистра

Александра Маркарян 02 декември 2019 в 17:34 4482 1

Взрив на псевдочума по птиците (Нюкясълска болест) е регистриран на границата на България с Румъния, в Кълъраш. Има голяма опасност острото вирусно заболяване да се прехвърли в България, тъй като градът се намира само на 11 км от Силистра.

В Кълъраш са засегнати 6871 птици. 62 са умрели.

Информация за взрива е подадена на 29 ноември от Световната организация за здраве на животните чрез системата ѝ за незабавно известяване.

Първите симптоми по птиците се проявили на 28 ноември, за тях съобщава румънската Национална служба за санитарна ветеринарна и хранителна безопасност. На 29-и взрива от Нюкясълска болест е потвърден. Същия ден е известена и нашата страна за опасността.

Болестта засяга домашните и дивите птици - главно кокошките и по-рядко пуйки, фазани и токачки. При тях тя е смъртоносна. Предава се на хората, като най-застрашени са тези, които отглеждат птици. Вирусът може да се съхрани във външна среда дълго време - в замразено месо периодът надхвърля 280 дни, в яйца в хладилник - над 500 дни.

При хората заболяването може да има симптоми като очно раздразнение или да протече като лека настинка.

OFFNews се обърна към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) с въпроси какво е предприела или ще предприеме българската държава във връзка с взрива от Нюкясълска болест близо до границата ни, ще бъде ли забранен вносът на пилешко месо от Румъния, предстои ли ваксинация. Отговора на БАБХ вижте тук.

В началото на годината у нас също имаше взрив на Нюкясълска болест, във ферма в Кърджалийско. Всички птици бяха умъртвени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови