За 9% ДДС за туризъм и храни от първа необходимост от 2021 г. се разбраха Борисов и представителите на браншовете

OFFNews 12 май 2020 в 11:52 5494 2

!!!Информацията е коригирана: В последващо съобщение правителственият пресцентър уточнява, че храните не се включват в новата мярка.

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм" да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. Затова се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с при обсъдените промени с понижения ДДС, оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още премиерът Борисов.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм". Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

След срещата председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментира пред БНР, че предстои предложението да бъде коментирано с представителите на ресторантьорския бранш:

“Трябва спешно сега да обсъдим с нашите членове, а именно намаляване на ДДС за бранша ресторантьорство от 2021 г., от 1 януари, на 9%, а именно приравняване към хотелиерското ДДС. Мярката 60/40 е в изискванията да отпадне липса на данъчно задължение за 2020 г. Въпросната спорна наредба Н-18, която срокът ѝ е 31 юли 2020 година - поради кризата и пандемията срокът беше удължен до 1 март 2021 година“, каза той.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

12.05 2020 в 14:30

Стимулира се един сектор доминиран от пословично неизрядни платци и съмнителни играчи - с лоша хигиена, евтин алкохол прелят в маркови бутилки, изключително редки касови бележки. С условието вече да не правят така.


И с риска епидемията да се пръсне и да запълни и няколкото легла в интензивното във Варна. За тези за които не останат легла - късмет в другия живот!

4036

1

lans link

12.05 2020 в 13:05

Което означава, че туриста ще продължи да си плаща цена с 20%, но бизнеса ще си внася само 9%... сладко, а?!