Закъсалите финансово БДЖ вдигат заплатите с 50-100 лева

OFFNews 17 септември 2016 в 07:00 17767 1

Снимка БГНЕС

Закъсалите финансово Български държавни железници вдигат заплатите на голяма част от експлоатационния персонал, научи OFFNews от източници от жп компанията.

Любопитното в случая е, че предложението за новите по-високите възнаграждения не идва от синдикалните организации, а от ръководството на холдинга.

Причината е, че в момента основното възнаграждение на машинистите - най-отговорната работа в БДЖ, е 697 лева. Върху тях се начисляват часове за извънреден труд, бонуси за храна и други, но пак доходът им обикновено не надхвърля 1000 лева. Частните жп компании у нас обаче са доста по-щедри. Те привличат машинисти срещу около 1500 лева, което силно ограничава възможностите на БДЖ да задържи добрите специалисти.

Именно за машинистите предложението на ръководството на жп превозвача е за най-голямо увеличение. Основното им възнаграждение трябва да стане 800 лева и то със задна дата - от 1 септември 2016 г.

От същата дата се очаква да бъдат актуализирани заплатите на общо 26 различни експлоатационни длъжности в железопътния превозвач. Между 50 и 100 лева се предлага да бъдат увеличени заплатите на началник влакове, кондуктори, стрелочници, маневристи, помощник-машинисти и други.

Споразумението за новите възнаграждения в БДЖ се очаква да бъде подписано следващия вторник. 20 септември е Денят на локомотивния машинист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!