Започва изграждането на нови отоплителни централи в Пловдив

OFFNews 19 ноември 2019 в 17:06 3558 1

Снимка пресцентър EVN

В Пловдив EVN Топлофикация започна изграждането на нови модерни енергийни съоръжения за производство на топлинна енергия в България. Инвестицията от 23 млн. лева ще бъде вложена 5 нови водогрейни котли с висока ефективност и екологични стандарти, съобщиха от централния офис на компанията.

Сред основните аспекти на EVN Топлофикация е екологично чистото производство на топлоенергия. Toва е поредната стъпка към модернизацията на енергийните мощности, след като през 2011 г. EVN изгради най-модерната когенерация за екологично производство на топло- и електроенергия на Балканите, уточняват от дружеството.

Общата мощност на новите съоръжения е 100 мегавата (MW). Три от съоръженията ще се изградят на площадката в ТЕЦ Пловдив Север, а други две – в Отоплителна централа Юг. Чрез модерните съоръжения Пловдив ще има по-ефективно производство на топлинна енергия, по-чист въздух и нови инвестиции в местната икономика. Очаква се проектът да бъде завършен през 2021 г.

Новите водогрейни котли изпълняват екологичните изисквания за чисто енергопроизводство. Тези съоръжения ще позволят по-добро разпределение и ефективност на производствените капацитети.

Тяхното управление ще бъде изцяло автоматизирано. Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване.

EVN Топлофикация захранва с топлинна енергия и топла вода над 30 000 домакинства и бизнес-клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа и над 1200 абонатни станции. За последните 10 години са изградени повече от 230 нови абонатни станции. През 2019 г. беше изградена нова топлопреносна мрежа с цел присъединяване на нови клиенти в райони „Северен“, „Централен“, ЖР „Тракия“, „Западен“ в гр. Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

ГнМанолов

19.11 2019 в 17:55

Липсва информация за една от най-важните харектеристики на една топлоцентрла - какво ще бъде нейното гориво.