Започват тристранни преговори по пакета Макрон

OFFNews 24 септември 2019 в 16:35 2241 0

Транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия.

След днешното гласуване евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия, заяви, че това не е било неочаквано предвид вота от миналата седмица.

Според него оттук нататък предстои междуинституционален дебат, като основната амбиция остава да бъде намерен компромисен вариант.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ГЕРБ) Андрей Новаков изрази мнение, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната отправна точка. По останалите спорни текстове според него трябва да се намери компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива.

Преди седмица транспортната комисия отхвърли българското предложение пакет "Мобилност" да бъде изтеглен от Еврокомисията.

По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка всеки месец.

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март 2019 г. по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови