Защо инвеститорите ни избягват?

Румен Гълъбинов 14 януари 2020 в 09:39 2363 0

Инвестиционната дейност е стремеж към достигане на определена възвръщаемост. Основна характеристика на инвестициите е наличието на риск. Развиващите се икономики винаги са били атрактивна дестинация поради по-високата възвръщаемост и разходните предимства, които предоставят.

Дали обаче инвеститорите ще насочат капитал към конкретна страна зависи до голяма степен от рисковата премия, която международните компании калкулират срещу високия риск, който поемат.

Ако в даден момент очакваната възвръщаемост се окаже недостатъчна, за да компенсира инвеститорите за поетия риск, отливът на капитали от икономиката е въпрос на време.

Когато спадът е голям, а заедно с това очакванията за бързо възстановяване липсват, тогава инвестициите и разширяването на производствения капацитет биват преустановени.

Развитието на България през последните години е с ред неблагоприятни фактори за инвеститорите. Въпреки очаквания ръст на икономиката през тази година, прогнозите са за скромно нарастване на доходите и потреблението. Икономиката ни има структурни проблеми и липса на подходящи реформи, за което отдавна алармирам. Големият недостатък на България остана лошата институционална среда, която не отчете очакваното подобрение след присъединяването на страната ни към ЕС.

Проблем си остават недостатъчното квалифицирани кадри, които са крайно необходими за реализиране на инвестициите. Рискът се увеличава, а възвръщаемостта и стимулът за инвестиции намалява в случай на корупция, а крайният ефект е нарастване на разходите за осъществяване на бизнес дейността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови