Защо в Словакия заплатите са два пъти по-високи от България?

Лъчезар Богданов 28 ноември 2018 в 14:57 10196 5

Как да растат заплатите, или защо в Словакия те са 2 пъти по-високи от България?

Значително нарастване на доходите може да има само ако структурата на икономиката се промени. Тази трансформация предполага да се създават различни продукти, за взискателен пазар, срещу по-висока цена, които да се произвеждат с по-добри машини и по-нови технологии, от по-добре обучени работници.

Сравнението със Словакия е нагледен пример – там средните нива на заплащане са почти 2 пъти по-високи от България:

1. И България, и Словакия, са отворени икономики.

2. Разликата е в това какво се изнася и съответно, каква е добавената стойност в производствата - 60% от износа на Словакия са автомобили и компоненти, електроника и електрически съоръжения и други машини и оборудване; за България този дял е 21%.

3. В Словакия повече хора са заети в посочените индустрии – автомобилната индустрия има над 4 пъти по-голям дял в общата заетост, например.

4. Освен това, в рамките на отделните индустрии, в Словакия се създават продукти с по-висока стойност – в автомобилната средните приходи на 1 нает са 8 пъти по-високи, отколкото в същия бранш в България, при електрониката – 2.7 пъти, в останалото машиностроене – 2.3 пъти

Накратко – в Словакия повече хора са заети в индустрии, които създават продукти с по-висока добавена стойност, използвайки технологии, които позволяват по-висока производителност на труда. България може да тръгне по същия път, като привличането на голям автомобилен производител е само първата крачка.

Б. ред. - Мнението на икономиста Лъчезар Богданов е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

5

Oggie Petkov

29.11 2018 в 09:39

Хисарион, не мога да оставя и глупавия ти коментар, без коментар. Българските заводи бяха разграбени пак от онези, за които писах в предния коментар. Цялата комунистическа върхушка и номенклатура беше застанала на входовете и изходите на фабриките, заводите, АПКта и каквото се сетиш и изсмукваше и малкото останали благини, като оставяше загубите за държавата. И останалото Костов им го хариза пак на тях без пари, защото пак само те имаха достъп до кредити от банките, които фалираха пак те, за да не връщат взетото. Казвам ти го като свидетел и участник. А споменатите от теб само помагаха от глупост и алчност, разбира се.

11948

4

Oggie Petkov

29.11 2018 в 09:34

Прав е само донякъде въпросния експерт, но пропуска няколко важни неща. Първо: словаците нямаха "щастието" през 1997г. умишлено да им нулират заплатите при "успешното" управление на зиналите и сега за власт комунисти. Тогава те създадоха прекрасни условия за своите червени капиталисти да се гаврят с работещите за тях, дарявайки ги с мизерни заплати. И досега нашите комунистите- капиталисти поддържат с помощта на уж леви и уж десни правителства най-ниско заплащане на труда в произведения продукт. При наша производителност равна на 50% от западната, заплатите са едва 10% от стойността на произведеното, при 36% на запад и може би 20% в Словакия. Така че, господине, стига лакърдии и "наливане на лимонада в ушите." Щях да забравя и липсата на истински профсъюзи, борещи се за правата на трудещите се. Но не и за псевдопротести, правени от неграмотни глупаци и платени протестъри.

10571

3

Hissarion

28.11 2018 в 17:24

А не е ли най-добре в космическите технологии да се насочим и да правим совалки и свръхзвукови ракети? Добре щеше да е сигурно, ама нали унищожихме цялата индустрия в България, защото уж не беше печеливша. На базата на "експертизата" на същите лъчезарбогдановци, георгиганевци и други подобни грантаджии без трудов стаж. Сега зоват държавата за обратното?!

10372

2

elbarbudo

28.11 2018 в 17:10

Е нали ние от 20 години се рекламираме навън и привличаме чужди инвеститори с ниските си заплати? Откъде-накъде да са високи заплатите?

7014

1

Диди

28.11 2018 в 16:33

И аз така мисля и се чудя защо не почнем да произвеждаме F35 - вариант щурмови изтребител, а защо не и вариант бомбардировач. Харчат се за по стотина милиона долара парчето. Сто парчета на година и ето 10 милиарда долари приход. Ама къде този акъл у нашите държавници. Хванали се якета и панталони да шият и то на ишлеме, лютеница и кьопоолу да изнасят и тук-там някоя бурмичка. Ръгай Богданов ръгай, да се сетят нашите държавници.