Застрахователите искат тол системата да следи имаме ли Гражданска

OFFNews 22 юни 2020 в 14:55 3521 0

Асоциацията на българските застрахователи се обяви категорично против промени в Закона за движение по пътищата, с които се облекчават контролните мерки и санкциите за водачи на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност".

Според организацията това би имало сериозни негативни последици по отношение на обхвата и съответно нивото на защита на обществения и индивидуален интерес, които осигурява системата. От АБЗ са категорични, че обществените усилия трябва да са насочени не към облекчаване на контролните мерки и санкциите, а към постигане на по-ефективен контрол върху обхвата на Гражданската, включително и чрез използване на съвременни технологични решения.

В обявения за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата е предвидено да отпаднат мерките, които регламентират временното отнемане на шофьорската книжка на водач без застраховка и временно спиране от движение на транспортното средство по същия повод – до момента на нейното сключване. В резултат се създава възможност за движение по пътищата на автомобили без Гражданска с всички тежки последици от това, посочват от застрахователната асоциация.

Според АБЗ намаляването на административната тежест, каквито са мотивите за това предложение, няма да е безспорен резултат от въвеждането му. Същевременно, в много по-висока степен щял да бъде застрашен общественият интерес, тъй като понижаването на степента на контрол и санкции щяло да се отразило негативно по отношение на обхвата на застраховката.

Чрез системата на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се подсигурява бързото и пълноценно обезщетяване на вредите от ПТП, нанесени на невинно-пострадали лица, съответно се защитава както индивидуалния, така и обществения интерес. А ефективното функциониране на системата е в пряка зависимост от обхвата на застраховката по отношение на всички пътни превозни средства, за които тя се явява задължителна. Намаляването на обхвата може да има тежки дългосрочни последици за обществото и за институциите, особено с оглед на трайно високия брой на ПТП в страната. България е между страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС. Това обуславя огромни подлежащи на обезщетяване вреди, като в резултат засилва необходимостта от още по-съществени, ефективни и интензивни механизми за контрол по отношение на обхвата на Гражданската, посочват от АБЗ.

Според асоциацията използването на съвременните технологични решения предлага допълнителни възможности в тази насока. От браншовата организация смятат, че особено ефективен контрол за наличието на сключена застраховка ГОА може да се постигне чрез използването на системата на „БГ тол“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови