Застрахователите искат тол системата да следи имаме ли Гражданска

OFFNews
22 юни 2020 в 14:55 | 1882 |0

Асоциацията на българските застрахователи се обяви категорично против промени в Закона за движение по пътищата, с които се облекчават контролните мерки и санкциите за водачи на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност".

Според организацията това би имало сериозни негативни последици по отношение на обхвата и съответно нивото на защита на обществения и индивидуален интерес, които осигурява системата. От АБЗ са категорични, че обществените усилия трябва да са насочени не към облекчаване на контролните мерки и санкциите, а към постигане на по-ефективен контрол върху обхвата на Гражданската, включително и чрез използване на съвременни технологични решения.

В обявения за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата е предвидено да отпаднат мерките, които регламентират временното отнемане на шофьорската книжка на водач без застраховка и временно спиране от движение на транспортното средство по същия повод – до момента на нейното сключване. В резултат се създава възможност за движение по пътищата на автомобили без Гражданска с всички тежки последици от това, посочват от застрахователната асоциация.

Според АБЗ намаляването на административната тежест, каквито са мотивите за това предложение, няма да е безспорен резултат от въвеждането му. Същевременно, в много по-висока степен щял да бъде застрашен общественият интерес, тъй като понижаването на степента на контрол и санкции щяло да се отразило негативно по отношение на обхвата на застраховката.

Чрез системата на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите се подсигурява бързото и пълноценно обезщетяване на вредите от ПТП, нанесени на невинно-пострадали лица, съответно се защитава както индивидуалния, така и обществения интерес. А ефективното функциониране на системата е в пряка зависимост от обхвата на застраховката по отношение на всички пътни превозни средства, за които тя се явява задължителна. Намаляването на обхвата може да има тежки дългосрочни последици за обществото и за институциите, особено с оглед на трайно високия брой на ПТП в страната. България е между страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС. Това обуславя огромни подлежащи на обезщетяване вреди, като в резултат засилва необходимостта от още по-съществени, ефективни и интензивни механизми за контрол по отношение на обхвата на Гражданската, посочват от АБЗ.

Според асоциацията използването на съвременните технологични решения предлага допълнителни възможности в тази насока. От браншовата организация смятат, че особено ефективен контрол за наличието на сключена застраховка ГОА може да се постигне чрез използването на системата на „БГ тол“.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !