Заводът на Фолксваген ще е в Турция, а не у нас

OFFNews
12 юли 2019 в 13:05 | 10336 |4

Водещият производител на автомобили в света - германската компания „Фолксваген“ - е взел окончателно решение новият завод на концерна да бъде в Турция, а не в България, съобщи „24 часа“, като се позова на свои източници.

Така инвестицията за няколко милиарда евро отива в Измир.

Според изданието причината за това е най-вече заради натиска от страна на Катар. Арабската държава държи 17% от акциите на „Фолксваген“.

До последно България е била фаворит, но Турция е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен.

Преди седмици лично шефът на „Фолксваген“ Херберт Дис обиколи България и Турция, за да прецени сам къде да е новият завод. Той се е срещал и с бизнесмени във Виена, които е опитвал да убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, но явно въпреки всичко Турция е предложила повече, пише "24 часа".

В новия завод край Измир ще се произвеждат автомобили от много марки на „Фолксваген“.

В същото време германското бизнес издание "Ханделсблат" пише, че окончателното решение все още не е взето и се очаква в средата на август, а България продължава да се разглежда като вариант.

Решението в полза на Турция причинява главно политически проблеми, подчертава „Ханделсблат“. Причината е в противоречивия курс на президента Реджеп Тайип Ердоган, който частично се отказа от редица демократични права след неуспешния опит за преврат от преди три години.

“Фолксваген” иска да използва следващите седмици отново, за да разследва положението с човешките права в Турция. Освен това концернът трябва принципно да е наясно с правната сигурност в страната.

В това отношение България, като държава-членка на ЕС, има явно предимство пред Турция. Групата “Фолксваген” трябва да се опита да договори с турското правителство в Анкара подобна степен на правна сигурност. Смята се, че федералното правителство не е повдигнало възражения срещу изграждането на завода в Турция, допълва "Ханделсблат", цитиран от БГНЕС.

Препоръчани материали
Нострадамус

Рейтинг : 14751

12.07 2019 в 20:05 4
+ 4
- 0
Това за завода в Турция е лъжа. Инсинуация на опозицията, на Нинова. Нашият лидер другаря Борисов вече откри завода на Volkswagen в България, в Банкя и дори отряза лентичките при откриването!
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 3737

12.07 2019 в 16:13 3
+ 10
- 0
Да кажем, че ВИЕ трябва да си построите завод.. Къде ще изберете?
В страна, която трябва да спазва санкции на ЕС срещу страни с голям пазар за продукцията ви..
Или страна, която ще ви позволи да продавате на същите пазари с цените в Германия и без ограниченията на ЕС?
Следващото - страна, която ви предлага само голата инфраструктура или страна, която ви предлага да се включи със свои пари във вашия завод?
И за на края - страна, която на думи ви говори за евтина работна ръка, но като теглите калемчето виждате, че трябва да се плащат 47% данъци за всяко работно място..
ПРЕКИ И КОСВЕНИ ДАНЪЦИ, ПЛАЩАНИ ОТ ВАС И ОТ РАБОТНИЦИТЕ ВИ..
Както и да е.. Предизборно някой си помечтаха.. За поредния завод за Майбах, Q-джипчета и т.н.
А изпълнителния директор на ШКОДА - чийто завод се изнася, преди половин година си го каза.. Не сме в кушията за избор..
Дайми Брадвата

Рейтинг : 2000

12.07 2019 в 14:33 2
+ 10
- 0
Напълно очаквано.
rrr11

Рейтинг : 1245

12.07 2019 в 13:54 1
+ 0
- 14
Жалки лицемерни шваби. Ердоган и Путин били диктатори, не спазвали човешките права и т.н., но като става въпрос за бизнес си правят Северен поток и завод на ФВ.
Май само Дони може да се справи с тези печалбари.