Жълти жилетки и в България: Подготвят се масови протести срещу Закона за горивата

OFFNews 03 октомври 2019 в 12:41 3356 0

Браншови организации заплашват с масови протести срещу Закона за горивата, който трябва да влезе в сила на 27 октомври, съобщава БНР. 

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които се опитват да спрат измененията, изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката. Затова предупреждават от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести.

Влизането му в сила се отлага вече една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво. Освен това земеделските производители и строителните компании настояват да бъдат извадени от неговия обхват.

Впоследствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците В България, заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите изработиха вариант с посредничеството на министъра на икономиката, който е на път да бъде спънат от монопола на пазара.

“След 27-и ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара“, обяви Симо Симов от асоциацията.

Той настоява правителството спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа закона, да го обсъди и да го гласува.

В противен случай протестите под наслов “Жълтите жилетки“ ще започнат още до края на октомври.

Големите търговци на горива са на противоположната позиция и според тях заплахата за протести е предизборен шантаж към премиера.

"Законът е в сила от 28 януари 2019-а", подчертава Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от законния бизнес с петролни продукти у нас.

Според него целта на заплахите е да се постигне ново отлагане на разпоредбите.

„Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата 28 юли и сега, след края на 3-месечния период, след нейното обнародване и влизане в сила отново се поставя темата: „Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път“, казва той.

Според Терзиев ситуацията се използва предизборно.

„Тази тънка струна, на която се свири на площада на „Дондуков" 1 - жълти жилетки… Слушах един анонс „Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме“. Това е едно „приятелско намигане“ към премиера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което не приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре, за пореден път, изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание. Секторът е болен и трябва да се лекува", категоричен е Терзиев от организацията на големите в петролния бранш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови