Жп синдикат: БДЖ се източва и се води към фалит

OFFNews 19 март 2018 в 13:59 10098 0

БДЖ се води към умишлен фалит, заявиха от "Първи частен синдикат" по повод скандалната процедура за ремонт на локомотиви, за която OFFNews пръв алармира, а министърът на транспорта Ивайло Московски възложи спешна проверка на процедурата по ЗОП.

Процедурата на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е с щедър бюджет от 4 082 400,00 лева без ДДС, а основната част от дейностите ще се извършат от служители на БДЖ, в халета на БДЖ и с резервни части на БДЖ. Фактурите обаче ще бъдат пратени и платени на предварително известна частна компания.

От Първи частен синдикат настояват всички дейности по техническо обслужване и ремонт на локомотивите да не "бъдат изнасяни" извън поделенията на БДЖ, защото така се оскъпява услугата и се облагодетелстват частни фирми, приближени до управляващите, източване на трите дружества: "Холдинг БДЖ" ЕАД; "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД;"БДЖ - Товарни превози" ЕООД.

Според профсъюза така държавните фирми се водят към ликвидация, фалит и разпродажба.

"Реално извършваните технически обслужвания и ремонти ще бъдат плащани по два пъти, веднъж от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и още веднъж за частната фирма "спечелила" обществената поръчка, ето това се нарича източване на дружеството до окончателната му ликвидация", заявяват още от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови