Братя застреляха лабрадор, минал покрай двора им

Александра Маркарян, Юлиан Христов 11 април 2017 в 16:45 41861 28

"Вчера, на Лазаровден, застреляха Термик посред бял ден. Застреляха не кучето. Застреляха член на семейството ни." Така започва разказът на семейство Цолови, публикуван във Фейсбук страницата на клуба им по парапланеризъм.

Цветан, съпругата му Риманте и дъщеричката им - на годинка и половина - били на разходка в село Балша, заедно с трите си кучета, когато станало убийството, разказа Риманте Цолова, потърсена от репортер на OFFNews заради случилото се.

3-годишният лабрадор Термик, синът му Чартер (кръстоска между лабрадор и канадски вълк) и приютеното бездомно кученце Делта изчезнали към долчинка. Проехтял изстрел и малко след това Чартер и Делта се върнали. Но не и Термик.

"Дори не мина мисъл през главите, че този изстрел е бил за Термик", пише Риманте във Фейсбук.

Цветан се качил на мотора, за да потърси Термик, но не го открил в центъра на селото и се върнал. Отишъл и към мястото, към което кучетата отишли първоначално и видял трупа на Термик. Простреляното куче лежало на 10-ина метра от стопански двор.

Собствениците на стопанския двор - двама братя, чието име Риманте не разбрала, първо обяснили, че било стреляно от движеща се кола. Цветан се обадил на тел. 112 и докато чакал полицията, проследил капките кръв. Те водели към входа на стопанския двор, където имало локва кръв.

Собствениците на лабрадора обясниха, че то дори не е влизало в двора на двамата братя, а е минало отпред. 

Пред полицаите братята признаха, че са застреляли кучето, разказа Риманте. По думите ù дошли и криминалисти, и служители на общинското предприятие "Екоравновесие". Обискът продължил 6 часа.

Получаваме заплахи от тези хора, сподели Риманте пред OFFNews по повод братята. Щели да съберат подписи от хора, които твърдят, че кучето ни е било агресивно, а то е лабрадор, който израсна в една стая с бебето ни, допълни жената.

Казали на семейството да очакват развитие по случая им след около седмица.

Вместо съчувствие, семейството получило критики от хора в селото. "Сега ще стане "мазало"; "До 15 дена да се изнесете"; "Трябваше да искате пари за този пес, а не да викате полиция"; "Знаете ли колко много проблеми създадохте на братята - конфискуваха им пушките и им отнеха разрешителните. Никой тук не прави така" - такива били част от реакциите, описани от Риманте.

"Каква е цената на приятел? За колко пари да го продадем?", пита на свой ред тя.

От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщиха за OFFNews, че двамата братя са задържани за 24 часа във Второ районно управление. Случаят е поет от Софийската районна прокуратура и е образувано досъдебно производство по член от Наказателния кодекс, който се отнася до прояви на жестокост и причиняване на смърт на животни. Наказанието в този случай е до три години затвор и глоба до пет хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

28

Mira Kamburova

15.04 2017 в 09:33

Незабавна присъда за убийците! Като не могат по лесния начин да научат, че не живеят в първобитен свят, диваците трябва да го схванат по трудния!

13874

27

emanuilis

12.04 2017 в 23:05

Едно от последните УБИЙСТВА от тази порода: http://m.news24.com/news24/SouthAfrica/News/boy-4-killed-by-family-labrador-in-horror-attack-20160817

Дръжте си кучетата далеч от децата ми! Безкритични хора.

8998

25

Ivo Bozhinov

12.04 2017 в 17:44

Вижте сега,прости и оскотели селяци със скрити имена. Факт е, че има закони, които собствениците на животни трябва да спазват. Факт е , че кучето е влязало във чужд двор. Обезпокоителна е реакцията на простаците, които са го застреляли, без да се обърнат към полицията или най-малко да извикат собствениците, които да си приберат кучето. Още по-обезпокоителна е масата от дебили, симпатизиращи на стрелците. Бедни и прости скотове...

14469

24

случайно прочетох

12.04 2017 в 13:58

""Сега ще стане "мазало"; "До 15 дена да се изнесете""

Доколкото разбирам, семейството живее в селото с около 700 души.
Едва ли не се познават и не си знаят кучетата.Селска работа.
Жалко за животинчето.

13874

23

emanuilis

12.04 2017 в 12:23

Не съм чул за осъден собственик на куче, способствал поради немарливост (липса на каишка и намордник) да бъде ухапан друг човек. Според даденото описание се касае за глутница от три, на пръв вид безпризорни животни. Вярвам, че нямате очакване „братята" да се защитят реципрочно, т.е. да започнат да „лаят" и „хапят" нападналите ги кучета?

9022

22

Manfred von Richthoffen

12.04 2017 в 10:11

Ама много сте Ентелигенти всички бе.... по правописните грешки и познанията по право от американски сериали ще ги познаеш.
В БГ закона нямаш право да отстрелваш в твой имот с мноооого малки изключения, които повечето отпадат в съда. Приказки, че бил безпризорен....това е стопанство...не град... навън в полето. Всяко животно може да попадне там. Пушките са незаконни и те стрелят с тях... днес по животни, утре и по вас. Какво са се разциврили...един лабрадор срещу 2ма мъже...леле ужас!!!И без намордник..лелеее..кво да правим брсат ми...ще ни изяде живи...и ще изподави кравите....грабвай пушката...айде моля ви...а и кръв е имало извън двора им!!!!

9022

21

Manfred von Richthoffen

12.04 2017 в 10:08

Ама много сте Ентелигенти всички бе.... по правописните грешки и познанията по право от американски сериали ще ги познаеш.
В БГ закона нямаш право да отстрелваш в собствената си собственост с мноооого малки изключения, които повечето отпадат в съда. Приказки, че бил безпризорен....това е стопанство...не град... навън в полето. Всяко животно може да попадне там. Пушките са незаконни и те стрелят с тях... днес по животни, утре и по вас. Какво са се разциврили...един лабрадор срещу 2ма мъже...леле ужас!!!И без намордник..лелеее..кво да прсвим брст ми...ще ни изяде живи...и ще изподави кравитв....грабвай пушката...айде моля ви...а и кръв е имало извън двора им!!!!

12796

20

Draven Filosoff

12.04 2017 в 08:07

И на двете снимки е без каишка, от къде да се разбере, че не е влязъл в двора ти бездомен пес?