Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България вече може да не е конкурентна заради липсата на работна ръка

Интервю с изпълнителния директор на "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД Радослав Радев

Явор Цветков 28 януари 2019 в 19:04 5050 3

Радослав Радев

Швейцарската компания „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД има завод за кабели за изграждане на офисни мрежи, центрове за данни и публични мрежи в София. Тя е част от международната група Райхле Груп (Reichle Group), която работи в повече от 40 страни. Компанията е основана през 1964 г. и е в топ 3 в сектора в Европа и Средния изток.

В България има още една фирма от групата. Търговското дружество "R и M България" ЕООД е фирма, която е основана през 2007 година, със седалище и адрес на управление в град София. Тя предлага портфолио от висококачествени продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни. Компанията оперира на 13 пазара в Югоизточна Европа, ръководени от офиса в София, и разполага с висококвалифицирани експерти в областта на мрежовото оборудване.

Какви са очакванията на мениджмънта на R&M за българската икономика и за фирмата за 2019 г.?

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година. Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнеса ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от 2018, но през втората половина може да се усети забавяне в растежа.

Определено България се движи към достигане на пълна заетост, което по мое мнение ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места. Това от своя страна ускоряване на увеличенията на възнагражденията продължава. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността. Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата (въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна). Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност. Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна.

В нашите планове за 2019 залагаме ръст спрямо 2018 година. Оптимисти сме, че въпреки забелязващото се забавяне в развитието на Европа ще компенсираме това с по-високи продажби в други региони на света – Близкият Изток, Азия, но и САЩ.

Как оценявате за вас миналата година като бизнес среда?

Отчитаме една от най-успешните ни бизнес години в региона и за цялата R&M Group. Това не се дължи толкова на бизнес конюнктурата в България, колкото доброто позициониране на компанията на международните пазари и навлизането в някой възлови бизнес сигменти.

На локално ниво годината ни мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата.

Очаквате ли сътресения за вашия бизнес след излизането на Великобритания от ЕС?

Бизнесът ни не е толкова зависим от този процес поради нашата глобална настройка. Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача.

Но има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Надявам се, че и двете страни ще стигнат до общо решение накрая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

29.01 2019 в 17:08

Значи бизнесът се плаши от повишаването на заплатите, но пък има недостиг на работна ръка. Анализирай това....

12130

2

ds

29.01 2019 в 14:03

има и друга идея - работниците да ви плащат, че сте ги наели. как не сте се сетили още?! какви са тия 600 левови заплати. от 2019 да ви се плаща, щото трябва да можете да си карате мерцедесите и да почивате ползотворно, щото е много трудно да си работодател в бг

10571

1

Hissarion

29.01 2019 в 11:18

Спокойно, шефче. Васо Велев и другите назначени чорбаджии са измислили как да решат проблема - ще накарат останалите в държавата работници да си плащат сами осигуровките, да работят без договор и ще ги принудят да правят двойни нощни смени. Така наличните работници за по-малко пари ще работят повече! Нобелова награда по икономика за знатния български чорбаджия!
 
X

Подкастът на OFFNews