Българка разказва: След атентата Найроби е под блокада. Не се знае къде са и колко са терористите (видео)

Александра Маркарян 16 януари 2019 в 13:44 7549 0

14 души са убити, 700 са евакуирани, а заложници са държани повече от една нощ на последния етаж на сграда на мястото, където става атентатът в Найроби. Взривовете бяха извършени от шестима терористи, а отговорност за нападението пое групировката "Ал-Шабаб".

Няма информация за пострадали или убити българи, съобщиха за OFFNews от Министерството на външните работи. За сънародниците ни в Кения отговаря посолството на България в Етиопия, чийто временен посланик Вълчо Марков следи отблизо ситуацията.

Каква е обстановката в кенийската столица днес? Разговаряме с журналиста Лилия Рангелова, която живее там.

Лилия Рангелова, сн.: Личен архив

Лилия, има ли нова информация за атентата?

Информацията беше публично оповестена от президента в 10 ч местно време: 14 са убити, 700 евакуирани. Терористите са били шестима - четирима се видяха на охранителните камери пред паркинга, още двама са били извън обсега им и се виждат на снимки. Всички тръгват в различни посоки, което беше и опасната част, защото в този комплекс освен хотел има, по мое усмотрение, поне 6, 7, 8 сгради – високи офис сгради, откъдето преминават стотици хора на ден.

Всичко започна в 15 ч. вчера, още в 15:30 ч. всичко гръмна в социалните мрежи, разпространиха се туитове на хора в беда, които търсят помощ, които казват, че има атака. Първоначално се каза, че това е банков обир, после се установи, че хората са се опитали да се скрият в банката.

Тук, в Кения, всички публични сгради се охраняват от тежко въоръжена охрана след атентата от 2013 г. в един от най-известните молове. (Мястото на атаката сега е близо до мола, отново е в централната част.) Всички, които искат да влязат в мол, в университет трябва да преминат през скенер за оръжие.

Какво правят атентаторите? Влизат две коли, от едната хвърлят граната върху охраната на бариерата, взривяват ги и влизат в паркинга, взривяват три от паркираните коли пред хотела, влизат в лобито, започват да стрелят, а хората започват да бягат. Един от атентаторите влиза в ресторанта и се самовзривява.

Препълнено е със снимки на атентатора, на единия му крак, който е останал.

През цялото време от социалните мрежи пристигаха съобщения – хората казваха, че има много убити, но не могат да броят. Евакуирани бяха на последния, осми етаж и тази евакуация продължи вчера от 15 ч. до тази сутрин. Последно към 9:30 ч са успели да евакуират всички заложници от последния етаж.

Това, което ме притеснява повече, че от неофициална информация Американското посолство е разполагало с информация за предстоящ атентат и даже според тях ще има и втори атентат.

Какво искат терористите?

Те не искат нищо. Правят го като отмъщение към кенийските власти, след като през 2011, 2012 г. имаше една, две, три операции срещу "Ал Шабаб" (която пое отговорност за атентата сега - бел. ред.).

Самата терористична организация беше нападната от официалната сомалийска власт, доколкото тя съществува, плюс кенийската власт. Армиите на двете държави организираха атака срещу "Ал-Шабаб" и още тогава от организацията заявиха, че търсят отмъщение от Кения, а тук живеят ужасно много сомалийци, те са етническо малцинство. Много е трудно да се проследят атентатори. Огромна част от населението са сомалийци, особено по крайбрежието.

Какви са мерките за сигурност в града? Можете ли да излизате свободно?

Стоим си вкъщи, много от майките в детската градина на дъщеря ми казаха, че няма да си пуснат децата. Близкият търговски център затвори, много от улиците са отцепени, военни има навсякъде, както можете да си представите, полицаи с кучета търсят експлозиви. Но животът продължава – мъжът ми отиде на работа, по срещи. Той е англичанин, израснал е в Англия, свикнал е с атаки и не се вълнува особено.

Утре ще пуснете ли детето на детска градина?

Тя още днес отиде. Ходи в сравнително нова градина, която отвори преди 3 месеца, има малко деца и се надявам, че няма да представляват интерес за терористите.

Други мерки предприемат ли се?

Има засилени мерки, жандармерия - навсякъде по търговските центрове, но те продължават да работят.

Имаше вчера една паническа реакция, но днес мисля, че повечето хора се успокоиха, особено след като президентът излезе с официално изявление.

С официално изявление излязоха и вчера в 11 ч. и казаха, че сградите са обезопасени. Но се чуха доста изстрели и се оказа, че не са. Обстановката е динамична и затова вчера даваха много малка информация. Не се знае колко са, къде са терористите, дали няма да ударят други сгради.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови