Деян Благоев: Да не се поддаваме на паниката 'Син кит' и 'Момо'. Други са реалните заплахи за децата онлайн

Зарина Василева 01 март 2019 в 14:02 7555 0

Деян Благоев е баща на две деца, управител в софтуерната компания Bulbera и създател на безплатното българско приложение за родителски контрол на таблети/смартфони Protect Your Kid. 

Г-н Благоев, след „Син кит“ днес „Момо“ е голямото страшилище за деца и родители в Интернет. Умеем ли да отсяваме фалшивата информация и кои са реалните рискове за децата ни в мрежата?

Всяка година има мода. Минахме през „Син кит“, „Грани“, сега е ред на „Момо“. Колкото и страшна да изглежда снимката, тя е безобидна. Няма наранени деца, както се тръби по медиите. Единствено се създава паника сред родителите. А тя ескалира много бързо – в рамките на няколко дни.

В този случай смело можем да си говорим за фалшива новина, примесена с онлайн тормоз. В нито едно съобщение няма цитирани източници. Във всеки видео клип се вижда как е монтирано с цел паника. Всичко това са знаци, които могат да ни накарат да се замислим кое е истина и кое не. А тормозът е очевиден – паниката е повсеместна. Родителите се чувстват застрашени. Някои деца са уплашени заради изображението. А агресорът се чувства силен и всемогъщ. Класически пример за тормоз – подтискане и страх.

Има много материали, обясняващи как да познаете фалшиви новини. Основното е да проверите източника и да потърсите сведения поне на още 2-3 места. Рисковете за децата онлайн са доста по-различни. Основните са онлайн тормозът (от връстници и/или от възрастни), запознанство с непознати, споделяне на лична информация, педофили и фалшивите новини.

Центърът за безопасен интернет предупреди, че педофили използват изключително популярно приложение, в което вече и 9-10-годишни деца споделят свои клипове. Трябва ли като родители да забраняваме напълно използването на подобни приложения?

Дори родителят да забрани това приложение, после ще се появи друго рисково. Забраната не е решение. Истина е, че педофилите са в мрежите, където има най-много деца. Това е тяхното ловно поле. И винаги ще е така, колкото и да не ни харесва. По-важното е родителите да обяснят на децата си как да се предпазят. Да ги научат да използват правилно технологиите и как да подадат сигнал, когато се натъкнат на проблем. Ако родителят не се чувства подготвен за такъв разговор, винаги може да потърси помощ отвън. В България има няколко организации, които ежедневно се занимават с онлайн безопасността. Ето и няколко примера : Национален център за безопасен интернет, ДАЗД, ГДБОП, Асоциация родители и много други. Могат и на мен да пишат, ако желаят.
 
При какви условия можем да разрешим създаването на профил в социалните мрежи и какви са рисковете, ако децата многократно надвишават реалната си възраст при регистрация?

Личното ми мнение е, че децата нямат какво да търсят в социалните мрежи, докато са малки. Но това е решение на всеки родител. Все пак, ако решите да правите профил на детето си, задължително, наистина ЗАДЪЛЖИТЕЛНО запишете възраст на детето в диапазона 13-18г. Повечето платформи имат вградени защити, които не позволяват на външни лица да се свързват с деца. Така си гарантирате безопасен престой онлайн. Ако напишете, че детето е пълнолетно, тогава, отваряте профила му към света и всеки може да си пише с него и да му изпраща информация и снимки. А дали искаме това???
 
Знаят ли родителите какво правят децата им в мрежата и подготвени ли са за потенциалните рискове?

Родителите не съзнават рисковете и изобщо не са запознати с тях. Повечето си мислят, че щом детето е в съседната стая на компютъра значи е в безопасност. Но това е илюзорно. Интернет е необятен свят и съществуват рискове. Важно е все пак да не се изпада в параноя и да се мисли, че във всеки един момент с детето ще се случи нещо страшно.
 
Какви граници трябва да поставяме на децата си? Само доверие достатъчно ли е?

Доверието е на първо място. Ако него го няма – играта приключва. Когато имаме доверието на детето, то е склонно да се вслуша в съветите ни, да следва правилата и да ни споделя. Техническите решения и защити не могат да филтрират всичко на 100%, затова разчитаме на децата си да ни споделят.
Хубаво е да си поговорите с детето. Разкажете му за рисковете. Споделете от какво се плашите. Заедно определете правила за използване на смартфон, онлайн, компютър и какви програми да използва.
 
Как трябва да реагираме, ако разберем, че детето ни посещава неподходящи сайтове, получава нецензурни съобщения или е станало жертва на кибертормоз?

Първото и най-важно е да сте спокойни. Да не изпадаме в паника. Детето е решило да ни сподели и трябва да оправдаем доверието му. То е жертва и има нужда от нашата помощ. Не е страшно да не знаем как да реагираме. Можем да потърсим помощ от специалистите. Аз лично препоръчвам ако имате проблем или съмнения да се свържете с Националния център за безопасен интернет на safenet.bg или телефон: 124 123. Техните специалисти са добре подготвени и могат да са от помощ.
 
Вие сте създател на първото българско приложение за родителски контрол Protect Your Kid. Разкажете повече за възможностите му.

Приложението се инсталира на смартфона или таблета на детето. Родителят може да настрои различни параметри: колко време да играе детето, кои страници да посещава, кои приложения да използва. Приложението позволява и да се локализира детето при нужда. Приложението и работата ни с деца са отличени с редица награди от ЕС, ООН и Президента на Република България.
 
Като софтуерен специалист от една страна и родител от друга – каква е рецептата за пълноценно, но и безопасно онлайн присъствие?

Много хора смятат, че технологиите са лоши и развалят децата ни. Аз смятам, че не те са лоши, а по-скоро неправилното им използване води до проблеми. Всички обучаваме децата си как да пресичат правилно, но не ги обучаваме как да общуват онлайн. Не ги учим какви снимки са неподходящи или колко опасни са екстремните селфита.

Рецептата е проста: говорете с детето си и бъдете до него. Разкажете му за рисковете онлайн, но и за хубавите страни на интернет. Също така, заедно с детето, определете ясни и точни правила за използването на устройства (смартфони, таблети, компютри).

Много важен аспект е самият родител да се образова. Вече има много материали на български език. Важно е да сте в крак с времето и поне да знаете някои основни неща за света, в който живее детето ви. Няма как да се върнем в 1900 г. Затова е хубаво да се нагодим към новата действителност и да използваме технологиите правилно и безопасно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови