Доц. Кунчев пред OFFNews: Има масово неспазване на мерките по заведенията. При повторно нарушение ще ги затворим

Янка Петкова 06 юли 2020 в 16:13 10064 3

Снимка Архив

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли, стана ясно от брифинг на Националния оперативен щаб. Целта по думите на министър Ананиев е да се запази възможността, в зависимост от развитието на ситуацията, да се издават заповеди, с които "да се създадат условия за намаляване на нивото на разпространение на коронавируса". Как се спазват сега съществуващите мерки в началото на туристическия сезон и какви са проблемите на хората, които работят "на терен", коментираме с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц, Кунчев, хотелите и заведенията се пълнят, но едновременно с това зачестиха и сигналите за неспазване на противоепидемичните мерки. Как се контролира този процес, стигнаха ли такива сигнали и до Вас?

Има сигнали, наистина. Ние сме пуснали едно писмо, но ни трябват два-три дни, за да се обобщят резултатите от контролната дейност на РЗИ-тата. Моите впечатления също са, че има доста масово неспазване, в най-различен аспект – в носенето на маски, отдалеченост на масите в заведенията, ръкавици, дезинфекция. Ясно е, че е много трудно да има някакъв тотален контрол, още повече с ограничените ни възможности. Въпреки това, където е възможно, сме включили и общинска полиция, и Агенцията по храните. Работим по два начина – или по предварителни планови проверки, които са много ограничени, защото наистина нямаме ресурс и хора, или по сигнали.

Получаваме доста сигнали. В петък вечерта например получих сигнал за няколко много известни заведения по бул. "Витоша". В събота изпратихме група и се оказа, че сигналите са верни. Има масово неносене на маски дори от постоянен персонал. Направихме актове на всички и ги предупредихме, че само при едно следващо нарушение, ще затворим заведението. Друг е въпросът, че ако има неразбиране и масово неспазване, с контрол не можем да го преодолеем. Даваме си сметка, но това не отменя необходимостта от мерки и наказания.

В един от морските ни курорти се взе решение нощните заведения да не работят. Това може ли да стане модел и за други комплекси, ако се появят случаи на COVID-19 в тях?

Абсолютно може. Аз поздравявам този комплекс за решението и според мен е навременно. Ние също обмисляме подобни действия. Наясно съм колко не би се харесало на хората от бизнеса и на младите подобно решение, но ако продължи увеличението на случаите, мисля, че това ще е една от адекватните мерки.

Увеличава се броят на завърнали се от чужбина български граждани без лични лекари у нас. Какъв проблем създава това?

Има много такива хора и продължават да се връщат, и то от сравнително високорискови страни, което изисква ресурс, защото когато нямат лични лекари, наблюдението се извършва от РЗИ. Но какво да ви кажа... миналата седмица бях в Кюстендил, дойде при мен делегация от здравния инспектор, които казаха: „Не искаме по 1000 лв, вземете си ги, дайте ни два дена почивка. Хората са на ръба на силите си.

Неотдавна директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов спомена, че има увеличение на случаите на коронавирус сред младите хора и посочи посещенията във фитнес залите като една от причините. Къде по "заразност" се нареждат те?

Не е невъзможно, но надали е основното, защото ключово е разстоянието, а моето впечатление е, че в нощните заведения рискът е по-голям. Има една много интересна 10-степенна скала, публикуваха я миналата седмица, кое е най-рисково – направи ми впечатление, че на 10-тото (най-високорисково) ниво бяха сложени две неща – спортните събития и нощните заведения, което е много показателно.

Споменахте, че ресурсът на районните здравни инспекции е ограничен. Предвижда ли се увеличаването му?

Аз Ви благодаря за въпроса. Това е една от основните ми цели. Не че има голяма чуваемост. Да, в тази ситуация се видя колко е важна ролята на общественото здраве и колко е необходима. Дай Боже, да има такава възможност още догодина, с приемането на бюджета, по някакъв начин да стимулираме тези хора и да увеличим бройките. Ние и в момента го правим. Заради граничния контрол сме поискали предложения от около 10-ина районни здравни инспекции, които поддържат по няколко гранични пункта, за да им осигурим допълнителен ресурс да назначат на граждански договор още хора, защото няма как да покрием нуждите от здравен контрол навсякъде. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

06.07 2020 в 20:19

Началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски прибира една от най-високите заплати в България.
Медикът, който заплаши българите, че „яко ще измрат”, се разписва под 18 000 лева на месец.
Отделно от това по време на коронаужаса генералът е получавал допълнителни 10 000 лева от специалния бюджет за екипа на НОЩ, осигурен от неговия приятел Бойко Борисов.
Така излиза, че по време на трите месеца изолация проф. д-р ген. Венцислав Мутафчийски е получавал по 28 000 лева заплата!

11178

2

Крушата

06.07 2020 в 18:58

E..... То не че и ти Вие ходите с маски в затворени помещения. А и нищо не споделихте за това как прекарахте в Гърция.

4000

1

Biser

06.07 2020 в 16:35

естествено, че масово не се спазва нищо, вие друго ли сте очаквали?!