Dubioza Kolektiv: На Балканите се пие ракия, жените се бият и живеят диваци

Невена Илиева 23 май 2017 в 17:00 21411 0

Снимка Dubioza Kolektiv / Facebook

През 2003 г., едва осем години след края на междуетническата война в Босна и Херцеговина, се ражда групата Dubioza Kolektiv. В тяхната музика балканските маниери и култура се сблъскват със световните музикални течения като ска, пънк, реге и дори хип-хоп, като се ражда неподражаемия стил на лудите балканци. 

В песните си те правят паралел между живота на хората от Балканите и тези от Запада, често с насмешка, но "добре, че са шегите, за да можем да си кажем истината", казал е народа. Често на столичните партита се чува песента им "No Escape (from Balkan)" и надали има човек, който, чувайки я, не си е задал въпроса дали живота на Балканите е всъщност толкова тежък и мрачен и дали е по-добре да се стремим към маниерите на хората от Западна Европа. 

Още с основаването си групата решава, че трябва да постави на преден план общественозначими теми, които те настояват да бъдат засегнати. С неповторимия си стил и послания с времето Dubioza Kolektiv се превърна в една от най-известните и влиятелни групи от Източна Европа. 

Славата в родната им страна ги застига още през 2004 г. с първия им едноименен албум, но втория - “Dubnamite” от 2008 г., ги прославя на Балканите, тъй като в него те заемат позиция срещу националистическите течения в страната, които са особено влиятелни на полуострова. 

После следват още албуми със социална и политическа насоченост. С албума си “5 do 12” те застават против модела на ултра комерсиалната музика и продуцентските къщи, които правят всичко в името на парите. Тогава Dubioza Kolektiv пуска албума за безплатно теглене на сайта си. Миналата година издадоха последния си - "Happy Machine", който засяга темите за антиправителствените протести в Истанбул на площад "Гиза" от 2013 г., бежанската криза и отношението на Европа към мигрантите. 

Тяхната музика е излизала и на голям екран - на един от най-престижните кино фестивали - Берлинале. Песента им “Blam” озвучава филма на режисьора Ясмила Жбанич “Na Putu”. 

Групата представя "екзотиката" на Балканите по света, а в България са правили един от най-запомнящите си концерти. През 2015 г. те взривиха сцената на созополския плаж "Каваци", като хиляди дойдоха от всички краища на страната, за да ги видят.

Кадри от концерна на групата на плаж "Каваци". През 2015 г. групата дойде по покана на клуб "Строежа". Видео: Дронадо

На 27 октомври след повече от двегодишна пауза Dubioza Kolektiv ще се завърнат у нас за концерт в столичната зала "Арена Армеец" по покана на клуб "Строежа".

За концерта в София, музиката, посланията, политиката и войната си говорим с тях.

Вашата музика е различна, тя е микс от ска, пънк и реге. Какво ви вдъхновява да правите музика? 

Не сме достатъчно талантливи, за да правим любовни песни, така че трябваше да намерим вдъхновение в по-малко красиви субекти. Като премахнем любовта, политиката е всичко, което остава. 

Нашите текстове в по-голямата си част са с политическа насоченост, иронично осмиващи и политически-некоректни. Когато живееш в страна като Босна и Херцеговина и имаш намерението да пишеш социално и политически ангажирани текстове, за съжаление вдъхновението е в изобилие, навсякъде. 

В предишни свои интервюта казвате, че за Dubioza Kolektiv е важно посланието в текстовете. Кое е това послание и каква философия седи зад него?

Една от основните причини да сформираме бандата беше, че с нея можехме да внесем светлина върху някои теми и истории, които иначе биха били игнорирани от обществото. Също така искахме да разкажем нашата гледна точка на нашата аудитория. Не вярваме в утопичните мечти на групите, които мислят, че могат да направят революция с една песен. Това просто никога не се случва. Не се опитваме да казваме на хората как да мислят и как да се държат. Има достатъчно политици, училища, медии. Опитваме се да провокираме разговор по дадена тема и да накараме хората да мислят за себе си и да решат коя битка да водят.

Снимка: Dubioza Kolektiv / Facebook

Защо е важно хората да се интересуват от политика и от това какво се случва извън ежедневния им живот? Защо е важно хората да имат мнение?

Ако хората не са добре информирани и ако сляпо вярват във всичко, което четат и чуват в медиите, може да се стигне до катастрофални последици. Просто вижте това, което се случва около Тръмп или Брекзит, или какво си случва в бившите Югославски страни.

Важно е да си предприемат действия на всички нива - от най-ниското - кварталното или общинското, до президентските или парламентарните избори. Не можем да си позволим лукса да предадем на другите отговорността да решават какво е най-добро за нас. Ако не ни е грижа или не искаме да участваме във вземането на решения означава, че сме съгласни със всичко, което се случва, нямаме право да се оплакваме. 

Защо “politika je kurva’’ (политиката е курва)? 

Това е стара поговорка от бивша Югославия, която се използва, за да се опише колко политиката и проституцията си приличат. Единствената съществена разлика между тези професии е, че политиците взимат много повече на час.

Вие представяте Балканите по света. Какви са разликите между западноевропейците и хората от Балканите? Толкова ли сме различни едни от други?

Ние обичаме да си играем с тези стереотипи между Изтока и Запада и това колко сме различни едни от други. От една страна стои пиенето на ракия, биенето на жената и беззаконието на Изтока, а от друга студенината, липсата на хумор, трудолюбието и постоянството на закона на Запада.  

Разбира се, тези различия са преувеличени и романтизирани през повечето време, но все пак и ние обичаме да пием много ракия :).

Как бихте описали Балканите на тези, които никога не са идвали тук?

Тук е място, където се пие ракия, жените се бият и хората са незачитащи закона диваци. И много повече...

Босна и Херцеговина е страна, преживяла ужасите на войната и то съвсем скоро. Какво помните от този период? Как войната се отрази на живота ви? Каква е цената на войната?

Войната е ужасяващо преживяване, което оставя дълбоки последици дори върху поколенията, родени след края и. Децата са афектирани от травмите на своите родители. Някои казват, че посттравматичното стресово разтройство е наследствена болест, чиито ефекти тепърва ще усещаме. 

Бяхме тийнейджъри, когато войната започна и това време ни формира като личности. Музиката беше нашият начин за въображаемо бягство, в което се измъквахме от външните ужаси. В такива моменти трябва да направите подслон в главата си, за да се скриете от външната лудост и да запазите здравия си разум. 

Този опит също така е причина за това, че се научихме да правим всичко по D.I.Y. начина (D.I.Y. - Do It Yourself или в превод "Направи го сам", б. р.). Този подход е естествено нещо за нас, много рано научихме как да работим с много малко ресурси и как да разчитаме само на собствените си знания и умения. Това бе единственият начин, по който разбирахме как да правим нещата и как да работим.

Снимка: Dubioza Kolektiv / Facebook

Какви са впечатленията ви от България?

България много прилича на страните от бивша Югославия и дори езиците ни са много близки, а след няколко алкохолни питието започваме да говорим перфектен български. В България се чувстваме като у дома, защото манталитета, храната и привързаността към ракията са почти идентични.

А от публиката тук?

Българската публика е една от най-лудите, заедно с испанците и колумбийците, която може да има на един концерт. На всяко шоу, което сме свирили в България, аудиторията е толкова ангажирана, колкото самата група. Публиката завладява, тълпата танцува и пее от първата до последната минута. Когато свирите за хора, за които музиката е толкова важна, колкото и за самата група, концертите стават спонтанни и енергични. И тогава всичко е възможно... 

Каква ще е вашата изненада на концерта на 27 октомври в "Арена Армеец"? Какво да очакваме от шоуто?

Ще изсвирим много нови песни, които подготвяме за новия си албум. Ще има и много от сторите ни парчета в нов аранжимент в нов сет на живо, който подготвяме за есента. Има прекалено много време и концерти това лято, за да обещаем, че ще сме в топ форма за шоуто в София. 

Ще го обясним на футболен жаргон: ако няма наранявания, ще играем играта на нашия живот. Но топката е кръгла и продължава докато реферът не изсвири последния сигнал.

Какво ще кажете на всички български фенове, които ви чакат?

Скъпи българи и българки, съветваме ви да правите любов, а не война, да се наслаждавате на летните ваканции, а след това да дойдете на нашия концерт. Всички са добри дошли и не ни пука дали сте черен или бял, хетеросексуален или гей, християнин, мюсюлманин или будист, стига да обича ракия или уиски...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови