Dubioza Kolektiv пред OFFNews: Този път ще пием безалкохолна ракия, за да си спомняме концерта

Стефан Йончев 29 ноември 2019 в 07:57 5148 0

Днес неповторимата босненска банда Dubioza Kolektiv се завръща в София за още една луда вечер в Арена Армеец.

Този път ще пием само безалкохолна Нулева ракия, за да може после да си спомняме концерта, а не да трябва да гледаме видеоклипове, за да разберем как е минал, казаха Dubioza Kolektiv в интервю за OFFNews.bg. 

Винаги сте се стараели да привлечете вниманието на вашата публика към социалните и политическите проблеми. Успявате ли да привличате все повече поддръжници за вашите каузи?

Докато видимостта ти като артист расте, твоят обсег на влияние също се увеличава и все повече хора обръщат внимание какво казваш. Заедно с това расте и отговорността за какво подкрепяш и зад какво заставаш. Ние се стараем да не проповядваме на хората как да мислят и какво да правят - за това има достатъчно политици, религиозни лидери и гурута. Това обикновено има обратен ефект и по-скоро досаждаш на хората, вместо да ги осведомиш за нещо.

Стараем се ние да избираме битките, които водим. И да подкрепям инициативи, които ние разпознаваме като важни. Като например - борбата за легализация на медицинския канабис в Босна; борбата срещу неконтролираното изграждане на мини хидро-електрически централи по реките ни, които вредят на околната среда и на местните жители, а носят печалба само за частните инвеститори. Това са важни проблеми за нас като граждани и дори бандата да я нямаше, пак щяхме да търсим начини да подкрепим тези каузи.

В много от песните си осмивате аспекти на балканския манталитет и поведение. Според вас проклятие или благословия е да се родиш на Балканите?

Това е сред любимите ни теми за песен - чуждите предразсъдъци за Балканите. Както повелява историята - ние сме шумни, яростни, агресивни, мързеливи, женомразци, мразим правилата и властите, бием жени и слушаме духова музика, докато се наливаме с алкохол. Обикновено всичко това е силно преувеличено, като изключим любовната ни афера с твърд алкохол.

Балканите, като всяко друго място на света, имат своите добри и лоши черти. Ужасяващото за едни може да бъде радост за други. Трудно е да се каже. Ако се подиграваме на типични навици за балканския манталитет, не го правим от ненавист към родината ни, а защото вярваме, че нещата могат и трябва да се подобрят.

Къде сте опитвали най-хубавата ракия?

Това е много труден въпрос, защото всеки член на Дубиоза си има своите фаворити. Голям проблем при приемането на ракия е махмурлука, който получавате след прекомерна употреба и затова решихме да изобретим първата в света безалкохолна ракия, наречена "Нулева ракия". Гарантирано запазва автентичния вкус на ракията, без да ви носи махмурлук.

Наскоро нашият приятел Бил Гулд от Faith No More, след години в скитане из Балканите, започна производство на чудесната ракия "Йебига". Можем да потвърдим, че е нещо страхотно и съдържа алкохол.

Малко след последния ви концерт в България издадохте албума Pjesmice Za Djecu I Odrasle. Да чакаме ли нов албум скоро?

Новият ни албум #fakenews е завършен и ще бъде пуснат в края на януари 2020 г. Първият сингъл от албума "Cross the Line", песен с участието на Manu Chao, беше пуснат този месец и може да бъде открита във всички главни дигитални платформи.

Изминаха две години от последния ви концерт в България. Какво могат да очакват феновете ви този път?

Надяваме се да бъде също толкова лудо, колкото и предния път. Този път ще пием само безалкохолна Нулева ракия, за да може после да си го спомняме, а не да трябва да гледаме видеоклиповете от концерта, за да разберем как е минал.

Ще изпълним много нови песни от албумите Pjesmice Za Djecu I Odrasle и #fakenews, така че ще бъде доста по-различно от миналия път. Но се надяваме да бъде също толкова готино.

Как да се подготвят феновете за концерта?

Скъпи българи, които ще присъствате на нашия концерт в София - трябва да преминете адекватна подготовка за нашето шоу.

Ето официалните тренировъчни препоръки за правилно посещаване на наш концерт: сутринта преди събитието изпийте едно сурово яйце, изтичайте 5 километра, починете си, обядвайте обилно, с много протеини и фибри, направете половин час стречинг упражнения, за да подготвите тялото си за големите количества алкохолни напитки, които ще погълнете по-късно.

Моля обърнете внимание - носете топли дрехи, защото най-важното нещо през студените ноемврийски нощи е да си пазите простатата и яйчниците!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!