Джаз фестът в Банско преобразява курорта и привлича туристи от цял свят

OFFNews 24 юли 2019 в 17:30 6488 0

Д-р Емил Илиев с дъщеря си Лилия.

Фънк музиката ще доминира на 22-то издание на Международния джаз фестивал в Банско между 6 и 10 август. По повода публикуваме интервю с д-р Емил Илиев, организатор на събитието.

Г-н Илиев, фънк музиката ще доминира на 22-о издание на Международния джаз фестивал в Банско това лято. В първата фестивална вечер публиката ще може да се наслади на легендата и икона на фънк и соул музиката, саксофониста Масео Паркър. Как се привличат имена от този ранг във фестивалната програма?

През последните няколко години нашият стремеж е да каним все по-значими имена от световната джаз и поп сцена. Масео Паркър е една от легендите на фънк музиката, свирил е с Джеймс Браун, Рей Чарлз и много други известни изпълнители. През последните десетина години той прави самостоятелна кариера както като музикант, така и като певец.

В Банско той ще представи последния си солов албум “It`s All About Love”, който излезе на пазара през миналата година по повод 75-годишния му юбилей. Неговото верую е „харесвам музиката, която носи щастие“ и ние сме убедени, че онези, които ще го видят в Банско също ще са щастливи. Естествено, че този тип изпълнители са много скъпи и имат твърде много претенции за своето пътуванe и престой в Банско, но ние сме се погрижили за всичко и той ще остане много доволен от България, както всички досегашни звезди, били на фестивала в Банско.

Какво още сте подготвили на зрителите?

Както вече много години, първата вечер ще открият Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и солисти най-добрите български джаз изпълнители Камелия Тодорова и Васил Петров. Тези две забележителни лица на българския джаз винаги представят на своите фенове както много от най-обичаните си песни, така и много нови изпълнения. Сред българските изпълнители на това издание на фестивала личат още имената на вокалния квинтет „Спектрум“. Тази акапелна група подготвя своя първи албум, изпълнения от който ще чуем в Банско.

Друга интересна формация е младата надежда на джаза Лина Никол, която е певица и композитор, и нейният състав.

Саксофонистът, флейтист и аранжьор Милен Стойков – Майк Сакс и неговият Екс Кей квартет са с афинитет към смуут джаз и фюжън.
Любопитният проект на Христо Йоцов „Jazz Cats“ носи повече фюжън звучене и представлява особен интерес за истинските любители на по-елитарния джаз.

Нашата млада певица Маги Алексиева-Мей гостува на фестивала с един българо-френски състав, в който специален гост е един от най-добрите наши саксофонисти - Димитър Льолев.

От чуждите изпълнители трябва да отбележим изключителната китаристка, певица и композиторка Малина Мой и нейният състав, гръцката група „Гаджо дило“, която изпълнява джипси джаз в стил Джанго Райнхард.

Италианската певица Сара Джейн Гиоти издаде много успешен албум през 2018 година. Нейно любимо амплоа е бразилската музика и концертът й е с много боса нова и самба.

Британската суинг банда Ray Gelato & The Giants също пристигат в България за фестивала. Разкажете повече за тях.

Рей Джелато е един от най-популярните британски изпълнители. Има прозвището „Кръстникът на суинга“ и заедно с групата си „Тhе Giants“ празнуват през настоящата година своя 25-годишен юбилей. Те много пъти са радвали своята вярна публика навсякъде по света и са били канени да свирят на сватбата на Пол Макартни, на светски събития в Британския дворец, в най-реномирания Лондонски джаз клуб „Ronie Scott“ и на много други известни фестивали. Тази година групата ще свири и на традиционното парти на Първа инвестиционна банка в хотел „Кемпински гранд Арена“ по време на фестивала.

Фестивалът е посещаван от все повече чужденци в последните години. Как успяхте да постигнете такава голяма популярност извън границите на България?

Това е нашата основна цел още със създаването на фестивала – да го направим популярен далеч от пределите на страната ни и той да привлича все повече туристи от цял свят. За това спомагат два фактора: първо самите изпълнители, които гостуват в Банско, са много впечатлени от фестивала и непрекъснато по време на свои изяви споменават за него. Чужденците, които са присъствали на нашата проява в Банско, също остават много доволни от събитието и още на следващата година идват отново, като водят свои роднини, приятели и така нашата публика непрестанно расте. Ние получаваме непрестанно запитвания от желаещи да посетят фестивала от Великобритания, Германия, Австрия, Холандия, Италия, Скандинавските страни и др.

Какво стои зад създаването на такава разнообразна фестивална програма?

Преди всичко много прослушвания на изпълнители от цял свят, много пътувания и информация от елитните световни и европейски сцени и лични връзки с много известни продуценти и мениджъри на изпълнители. Това са много важни предпоставки да имате достъп до истински големите изпълнители и състави, които да бъдат част от програмата на нашия фестивал.

Fibank подкрепя финансово фестивала вече дълги години. Защо е важно подобни културни събития да бъдат подкрепяни от големи компании?

Аз съм особено горд с партньорството, което има между нашия фестивал и Fibank. Известно е, че за голямото изкуство са необходими много финансови средства и банката е Генерален спонсор на нашия фестивал. Това сътрудничество продължава вече повече от 15 години и както се вижда, благодарение на него, фестивалът се превърна в най-голямото джаз събитие в България.

Банско готово ли е да посрещне феновете на джаза?

Хората в град Банско обикнаха фестивала и се гордеят с него. По време на фестивала, градът се преобразява – изпълва се с хиляди гости, които през деня се радват на природата в планините, а вечер се възхищават на изпълненията от концертната програма.

Какви полезни съвети бихте дали на зрителите, които ще посетят за първи път фестивала?

Да обикнат хубавата музика и прекарват своята джаз ваканция в Банско колкото е възможно по-често. Нека всеки наш зрител стане посланик на фестивала и „зарази“ колкото е възможно повече хора с любовта към това събитие. Добре дошли в Банско!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови