Една трета от сиренето е вносно, от кашкавала - половината

Българският производител се бори за 5-7% рентабилност. Търговските вериги искат поне 35%, а понякога и над 50%, казва шефът на Асоциацията на млекопроизводителите Владислав Михайлов

Владимир Йончев 14 април 2020 в 17:23 13170 8

Войната между големите търговски вериги и Земеделското министерство, което иска квоти за българска продукция в магазините, днес стигна връхната си точка. Веригите обвиниха министър Танева, че не защитава българското производство, а някой олигарх. Националната асоциация на млекопроизводителите, която обединява над 230 български производители, излезе с декларация, в която защити министър Танева.

За това колко е нужна подкрепата за българските производители на млечни продукти, разговаряме с председателя на Асоциацията Владислав Михайлов.

Защо е нужно да се подкрепят българските производители в този момент?

Поради две причини. Едната е краткосрочна - извънредните мерки, извънредната ситуация, силното свиване на пазара с оглед това, че самите хора, потребителите, са в много неизгодна позиция с оглед на извънредните мерки. Като цяло пазарът се свива. Намаляват се и каналите за износ. А в същото време сме във сезон, в който излиза новата реколта, млеконадоят се увеличава. 

Дългосрочната политика е, че в годините назад веригите провеждат една чисто тяхна си корпоративна политика, при която се води икономическа война с цел те да реализират едни ненормално високи печалби. Като цифрово изражение млекопреработвателните предприятия, които успяват да работят с веригите се борят за рентабилност между 5 и 7% и невинаги успяват да я получат. Докато при веригите говорим за 35% като минимум, за някои продукти се работи на 50 и над 50% рентабилност. Това не е нормална ситуация, още повече в сегашното кризисно положение.

В тази криза веригите продължават ли да продават вносно прозиводство? Как то въобще стига при тия мерки по границите?

Давам цифрите, които Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия изнесе. Около 64% от млечните продукти са български. Т.е. повече от една трета от млечните продукти, които се продават във веригите не са български. 25 до 30% от българското кисело мляко всъщност е вносно. Гръцко и румънско. Произведено в Атина и произведено в Букурещ. над 50% от кашкавала, който се продава във веригите не е български.

А откъде идва?

Основно от Унгария, но също и от Австрия, от Гърция. Бялото саламурено сирене - една трета от него не е българско, идва най-вече от Гърция. Пресните млека - в сектора UHT е ужасно - 80% от млякото не е българско. Продава се предимно полско, немско, латвийско мляко. Единственият продъкт, който е относително твърдо и над 90% български е свежото прясно мляко, тъй като то е с много нисък срок на годност и е трудно за внос. Ако можеха, щяха да внасят и него.

Защо внасят? По-евтино ли им излиза?

Една голяма компания, която работи в Румъния, например, може да работи у нас и на нулата, и под себестойност, докато завземе пазарен дял. А това убива нашите производители.

А на самите етикети маркирано ли е, че стоката не е българска?

Само с едно номерче - санитарния номер. Понякога пише и производителя, но понякога пише дистрибутора, който е с български адрес. Ако много се вгледаш в етикета можеш да разбереш дали е българско, но е прикрито.

На колко хора е заплашено препитанието, ако не бъдат приети предложенията на Земеделското министерство?

230 са българските предприятия, повечето от тях са малки и средни. Те нямат достъп до тези вериги. И ако продължи влизането на чужда стока в големите вериги, дори тези предприятия, които имат достъп до големите вериги ще почвнат да натискат надолу - към по-малките магазини и така ще изместят от тях малките производители. Така че малките предприятия, които са заплашени от фалит са десетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

8

Hihi1981

15.04 2020 в 10:47

Този ми изглежда не е ходил по големите вериги!

3022

6

Асеганакъде

14.04 2020 в 23:19

С малки изключения (скъпи естествено) българското сирене не е сирене, а за т.нар. кашкавал...да не говорим.
Българските производители, да ме прощават, ама с това дето го правят, много се съмнявам да си хранят децата.

17439

5

мнение от IP

14.04 2020 в 20:07

"За развитието на животновъдството в Германия важна роля играе нова социална програма, инициирана от правителството и осъществявана с подкрепата на органите на местното управление. Нарича се „регионална храна“. Целта й е да популяризира сред местното население храните, които се произвеждат в дадения регион.
Германците все повече се доверяват на храни, произведени в района, където живеят. Самите те виждат как се произвежда."
ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ.....

7946

4

Иван Барабан

14.04 2020 в 18:51

-Купете/наемете си земя (обикновено в най-скъпите части на града)
-Постройте си сгради
-Оборудвайте ги
-Направете си складове
-Наемете си персонал
-Обучете си го
-и т.н.
Тогава можете да кажете какво и как да се продава, на каква цена, на каква площ....

14048

3

voododoll

14.04 2020 в 17:51

Нека въпросния тарикат ми каже къде в България се произвеждат:
Моцарела, Бурата, Бри, Камембер, Пармезан, Ементал, Чедър, Рокфор, Синьо Сирене, Маскарпоне, Рикота, Горгонзола, Гауда, Едам, Епоаз, Грюер, Мюнстер... И така на татък.
Бялото саламурено сирене е под 10% от сирената на пазарара, че да ми излиза той с тея проценти. Аз имам магазин за сирена, и тея ми идват със изискване аз да продавам 50% Българско на щандовете. Демек аз трябва да заделя 50% от щандовете за българско саламурено сирене и кашкавал витоша?

2400

2

Стик

14.04 2020 в 17:49

Освен вноса на млечни продукти, предлагам да се спре вноса и на палмово масло (около 12 000 тона годишно), за да видим след колко дни ще спре производството на българско сирене, български кашкавал и др. български млечни продукти, поради изчерпване на основната суровина – прясно мляко, надоено от кокосови палми.

3910

1

Georgi Gracata

14.04 2020 в 17:47

Когато ковяха закони спяха,сега КОИ ми сра в гащите!