Ейми Лий от Evanescence пред OFFNews: Музиката е ключът към пълната сила на съзнанието

Калоян Константинов 09 септември 2019 в 09:17 8073 0

Една от най-обичаните рок банди с женски вокали - двукратните носители на наградата GRAMMY Evanescence, ще имат първи самостоятелен концерт у нас на 11 септември в софийската "Арена Армеец". Дни преди него с Ейми Лий разговаря Калоян Константинов.

- Здравей и благодаря, че се съгласи на това интервю. Пожелавам на теб и цялата банда приятен престой в България.

Чувал съм, че в последните години в САЩ обучението по класическа музика е на заден план. Учениците и училищата вече не отделят много време за инструменти като цигулка и пиано. Наистина ли е така?

- Знам,че все още има много родители, които поставят музикалното обучение на децата си като приоритет, записват ги на частни или групови уроци или сами предават умението по старомодния начин. Аз имах и двете - страшно много исках да свиря на пиано и баба и дядо плащаха за уроците през училищните ми години. След това баща ми ме научи да свиря на китара, когато порастнах и проявих интерес.

Но не всеки има този късмет. В училищата обикновенно изкуствата пострадват първи, когато е нужно да се намалят разходите. Просто на музиката не се гледа като нещо първостепенно и важно за повечето деца, а тя всъщност е. Хората стават все по-заети, а музиката отнема много търпение и постоянство, което всякаш липсва все повече, а и ми се струва, че повечето деца вече искат да бъдат социални. Посвещаването на един инструмент е в по-голямата си част самотно занимание, освен когато станеш наистина добър и можеш да свириш с приятелите си.

Според мен музиката е ключът към пълната сила на съзнанието. Тя е като втори език, друг метод за комуникация, без думи. Тя дори може да помогне за усвояването на математиката. Когато сборът от уравнението дава интересно за слушане произведение, това може да ви накара да искате да я разбирате. Мен успя да ме накара! Също така тя е универсален език, който позволява дълбокото разбиране на човешкото сърце и вътрешните прилики помежду ни. Не знам как бих се справила с училищните ми години без нея. Тогава тя бе най-добрият ми приятел.

- Какво те вдъхнови да се захванеш с това като дете - родителите ти, учителите ти или някои артисти?

- Всички те. Баща ми свири на много инструменти и също така беше радио DJ, така че винаги съм имала допир до музиката докато растях. Влюбвах се в артисти, които ме вдъхновяваха да създавам моя собствена музика и имах прекрасни учители, които ме подкрепяха и окуражаваха в музикалните и визуални изкуства. Благодарна съм на всички тях.

- Говорила си много за това да бъдеш жена в музикалната индустрия. Какво се промени в нея след първия ти албум?

- Определено виждам все повече и повече жени да успяват в рок, метъл и алтърнатив средите и смятам, че като пол получаваме повече уважение като артисти. В началото постоянно усещах нуждата да доказвам, че не съм просто сладка, глупава певица пред банда от момчета, вършещи цялата работа. Сега не смятам, че хората мислят така. Толкова много жени са доказали таланта си и вече не е изненада да видиш жена пред бандата, на барабаните, да продуцира или каквато и да е роля, която преди се е смятала за нещо, което само мъжете могат.

- Знаем че сексът продава, но ми се струва, че напоследък индустрията залага твърде много на това изпълнителите, артистите и актьорите да бъдат сексуално привлекателни. Какво смяташ по въпроса?

- Не мисля, че това е нещо ново. Винаги ми е изглеждало така, откакто съм запозната с поп културата. Сексуалността може да бъде красива, но когато бъде експлатирана за пари, просто изглежда евтина и безинтересна за мен.

Знам, че отстояваш силна позиция по въпроса, за това ще те питам последно нещо по темата. Според теб индустрията принуждава ли жените (и до някаква степен мъжете) да наблягат на сексуалната привлекателност в работата, поведението и външния им вид или го правят по свое желание? 

- Никой не може да те принуди да правиш нещо определно нещо. Просто е. Това е най-бързият и лесен начин да получиш внимание. Проблемът е, че това внимание идва на цената на правдоподобност. Защо би заложил на нещо такова, за да получуш внимание, ако търсиш признание за таланта си?

- Какво можем да очакваме от новияталбум, който ще чуем през 2020 г.? Звук подобен на "Imperfection" и "Synthesis" или "Bring me to Life"?

- Не мога да го определя за момента, но във всеки случай ще бъде страхотно!

- Представи си, че можеш да бъдеш на сцена с трима артисти - живи или не. Кои ще бъдат те и защо?

- Бьорк, Тим Бъртън и Бетовен. 

Всички те ме пленяват по различен начин и би било страхотно да погледна в тяхното съзнание, в процеса им на творене.

- След толкова години в турнета из целия свят, какво ти прави най-голямо впечатление, когато посетиш нова страна или място?

- Идвайки от Америка, нашата страна е много млада. В Европа посещаваме сгради на хиляди години и това направо ни изумява. Един от последните ни концерти беше в колизеум във Верона, построен през 30-та г. сл. Хр. Духът на това място, цялата история, която витае във въздуха, всичко това е неописуемо. Никога няма да го забравим.

- Последно, може би банален въпрос, но какъв съвет би дала на себе си на 18 години, както и на бъдещите музиканти?

1. Не си дебела.

2. Не си фалшива.

3. Не губи време в размисли за мнението на хората. Фокусирай се в това да изживееш момента, защото всичко се променя по-бързо, отколкото можеш да си представиш, и хората и преживяванията, които обичаш, ще ти липсват, когато вече ги няма.

- Какво би казала на българските си фенове?

- Нямаме търпение за концерта! Ще се видим скоро!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови