Главанакът е главоч, главочът е риба

Светослав Метанов 28 септември 2019 в 09:07 15830 6

Снимка БГНЕС

Вчера Съветът за електронни медии даде срок от една седмица на шефа на БНР Светослав Костов да подаде оставка заради създалото се напрежение в Програма "Хоризонт", обвиненията в цензура и заглушаването на радиосигнала за 5 часа в петък, 13 септември. Веднага след решението Костов обясни, че изобщо не смята да слуша медийния регулатор и че ще остане на работа. OFFNews го потърси, за да разбере причините за това решение на гендира.

- Г-н Костов, след като СЕМ обяви, че Ви чака да подадете оставка, казахте, че не смятате да си ходите. Защо така?

- Причините са няколко. Първо, така наречената редколегия, която беше в СЕМ, и като казвам т. нар. имам предвид това, че редколегията на Програма "Хоризонт" нито е провела заседание, нито е взела някакво решение, нито има правилник за работа. Така че тази редколегия не може да бъде изразител на мнението на целия "Хоризонт". Част от членовете на редколегията са били подменени, защото не са искали да участват в целия този фарс.

- Вижте, думата фарс не е подходяща когато известни журналисти говорят за цензура в БНР!

- Добре, нека да започнем от цензурата. Ако слушате Програма "Хоризонт", особено в последните дни след 13-и септември, основната тема в предаванията е отнетата свобода на словото. Всички мнения обаче са избирани така, че да представят някаква вътрешна радио борба срещу цензурата. Ако в радиото имаше някакъв натиск, принуда, цензура нито едно от тия мнения нямаше да излезе, нали така?

- И какво, оказахте се опозиционер в медията, която трябва да управлявате!

- Аз ще Ви дам друг пример, Вие преценявайте. Миналата седмица ръководството на радиото отива в медийната комисия в парламента, за да се обясни защо се стига до този дефицит, защо има дефицит, защо има неизгодни договори и т. н. И има разпореждане на ръководството на "Хоризонт" да не се отразява това събитие. Това нормално ли е от друга страна? 

- По чие разпореждане е това?

- На г-жа Даниела Късовска.

- Нали тя подаде оставка.

- Даниела Късовска подаде оставка, която не е приета, защото проведе разговори и с Мартин Минков, който в момента наблюдава програмата. Там все пак трябва да оставят човек, който да работи.

- Значи Вие сте тотално изолиран и гласът Ви не може да се чуе. Излиза, че не само че не сте цензор, Вас ви цензурират!

- А за това, че не ни дадоха думата в медийната комисия... Да. Бях в едно предаване "12+3" и оттам нататък нямам нито една възможност да говоря. Нито СЕМ реши да ме изслуша след всичките твърдения, инсинуации и лъжи от т. нар. редколегия. Имаше организирана тристранна среща, от която редколегията се отказа.

- Дайте да изясним кое са лъжи на редколегията. Лъжа ли са четирите обаждания до Вас да свалите от ефир Силвия Великова и да ѝ отнемете съдебния ресор?

- Е, това е първата лъжа. Четирима човека никога не са ми се обаждали. Четирима човека с такова искане или някой човек с такова искане изобщо не ми се е обаждал. Тя нито е сваляна от ефир, нито е сваляна от съдебния ресор. 

- Журналистите от радиото разказват друго.

- Отразява ли Силвия Великова съдебния ресор?

- Силвия Великова го отразява, след като се стигна дотам да се намеси лично премиерът Бойко Борисов.

- Ма питам Ви отразява ли съдебния ресор Силвия Великова? Води ли предаване?

- Сега да, но на петък, 13-о число не водеше.

- Да, това е било в задълженията на тогавашния и. д. директор, който има право да подбира начина, по който да звучи програмата. Така, както преди две години Ивайло Савов и Даниела Късовска бяха назначени за директор и за шеф на репортерите, смениха абсолютно всички ресори на репортерите. И целият парламентарен екип беше пратен от г-жа Късовска да води "Нощен Хоризонт".

- Добре, правилно ли Ви разбирам, че Вас абсолютно никой не Ви е натискал да свалите Силвия Великова от ефир?

- Абсолютно правилно! Никой не ми е оказвал никакъв натиск.

- И никой не Ви е заплашвал, че децата Ви ще гладуват?

- Никой не ме е заплашвал такова нещо. На Вас не Ви ли прави впечатление, че ако двама души са в една стая, или трима-четирима и се води някакъв разговор, и когато после трябва да се възпроизведе този разговор, абсолютно еднакъв ли ще бъде, така, както са еднакви версиите на Великова и Савов.

Ивайло Савов, Даниела Късовска и Силвия Великова разказват едно и също нещо.

- Така де, точно това казвам и аз - по един и същи начин.

- Ами как да го разказват, различни версии за една и съща случка ли да имат?

- Как пък няма една дума дето да е различна в разказите, не Ви ли прави впечатление.

- Ами не. Различни думи използват, но говорят за едно и също нещо - за цензура, натиск, за ваше желание да се намесите върху редакционната политика.

- Казвате го това? При положение, че две седмици ме плюят по "Хоризонт", ако имах желание и възможност да се меся в редакционната политика, щях ли да се намеся, или не?

- Е, след този скандал и да искате, вече няма как да се намесите.

- Най-малкото аз от двадесет и няколко години съм журналист и съм работил на много места, голяма част от тези години в радиото и ако реша, мога да си защитя името, нали така?

- Добре, това някакъв заговор срещу Вас ли е?

- Ами аз започвам да си мисля за саботаж така, както казва премиерът.

- За саботаж!

- Не Ви ли прави впечатление, че това става преди и по време на избори и точно по времето, когато ще влизат Сметната палата и АДФИ, за да проверяват защо радиото за първи път в историята си е в дефицит и да проверяват неизгодните договори на предишното ръководство.

- Цитирате премиера Борисов за "саботажа", но той каза и нещо друго. Чувствате ли се като главанак?

- Дефинирайте "главанак".

- Сега ще потърся в тълковния речник, за да сме съвсем точни.

- Ами аз търсих.

- Търсихте ли?

- Търсих, да, исках да видя.

- И какво?

- Дават като синоним главоч, а какво значи главоч?

- Нещо като глупак.

- Ами не, главочът е риба.

- Добре, тогава да Ви попитам, чувствате ли се като риба?

- Това е интересен въпрос. Щом не ми се дава думата нито от СЕМ, нито за участие в Програма "Хоризонт", значи да. 

- Да приемем, че сте прав и че всичко, което се случва в радиото е сценарий, въпреки че в четвъртък пред радиото бяхме повече от 100 журналисти, които Ви помагахме да предадете сигнала до Телевизионната кула. Как ще ръководите национална медия при такова огромно недоверие към Вас от страна на журналистите и редакторите в "Хоризонт"?

- Недоверие от колко хора - 5, 6, 10?

- Не знам, колко са?

- Аз това, което успях да видя, бяха 5-6 човека от програма "Хоризонт" на протеста. Има едни други 1200, които да кажем, че ми имат доверие.

- Твърдите, че 1200 души в радиото Ви имат доверие и че само 5-6 души са срещу вас!

- Виждам какво става. Само няколко човека от "Хоризонт" излязоха пред радиото. Искам да Ви кажа, че аз съм един от хората, не знам как ще Ви прозвучи, но ще се боря с всякакви сили да не бъде организиран контрапротест. Аз не искам разделение на хората, но няма да позволя една група хора да влияят на цялото радио.

- Защо спряхте "Хоризонт" в петък, 13 септември?

- Аз не съм спирал "Хоризонт".

- Кой спря "Хоризонт"?

- Прокуратурата извършва проверка в момента, няма да коментирам, не защото нямам информация, а защото се провежда разследване. Но тук е важно друго, че подаването на сигнал от централна апаратна към НУРТС е прекъсвано неведнъж. Това в никакъв случай не е прецедент.

- Вие осъзнавате ли изобщо в тия пет часа мълчание на "Хоризонт", ако в страната бе настъпило бедствие?

- Само да уточня, че имаме още девет регионални радиостанции и още една национална програма.

- Това е така, но хората слушат "Хоризонт". Това е радиото, на което имат доверие и което е лицето на БНР, никой не свързва радиото с другите ви програми.

- Е там е голямата грешка, защото и в Радио "България", в "Христо Ботев" и регионалните радиостанции работят хора, които правят програма. 

- Твърдите, че върху Вас е нямало абсолютно никакъв натиск да махнете Силвия Великова.

- Никакъв, да.

- Тогава защо се поддадохте на натиска на премиера Борисов да я върнете като водещ?

- Не говорим за натиск от страна на премиера. Аз с него не съм говорил. Ние не се познаваме, не сме говорили. В момента, в който обсъдихме с г-н Николай Кръстев, тогава и. д. директор на "Хоризонт", как по-добре ще звучи програмата, как ще се търси плурализма, как ще се търсят и други, различни мнения в ефира, след това проведохме още един анализ, виждайки напрежението и ситуацията, в която той не може да работи и да реализира своите професионални разбирания  и т. н. Това е уникален журналист, с много опит и ерудиция. И когато на този човек не му се дава възможност да работи, видяхме, че ще има сериозна съпротива. Но в никакъв случай не сме се отказали от провеждането на една реформа, която трябва да стане в радиото.

- Вие познавате ли Велислава Кръстева? Тя е депутат от ДПС.

- Познавам всички членове на медийната комисия в парламента. Това ми е в задълженията. Познавам и членовете на СЕМ. 

- Питам Ви, защото вече се появи версия, че тя е човекът, който Ви е оказвал натиск да махнете Силвия Великова и че това е свързано с избора на Гешев за главен прокурор.

- Това е несериозно. Това са тези недоказани твърдения и лъжи, които се пускат. По същата логика, ако аз Ви кажа, че г-жа Великова ме видя в коридора преди един месец и ми каза, ако направиш еди какво си, ще ти върна събитията от 2001 г.! (б. ред. - тогава пак имаше голям протест на журналистите от националното радио).

 - Така ли е било?

- Може да е било, може и да не е било.

- Значи какво излезе, че още преди един месец сте били жертва на заплахи от страна на Силвия Великова.

- Казвам го като моя теза, мое твърдение. Вярно ли е, или не е вярно? Така ли е, или не е така?

- Аз пак не разбирам как Вие ще продължите да работите с колегите си. Срещу Вас има недоверие в "Хоризонт", а вече и недоверие в органа, който Ви сложи за шеф на БНР - Съвета за електронни медии. Искат Ви оставката. Как в тази ситуация ще продължите да работите?

- Нормално и спокойно, както и до момента.

- Извинявайте, но ситуацията в БНР не е нито нормална, нито спокойна.

- Така ли, Вие кога бяхте в радиото?

- На протеста в четвъртък бях, говорихме си с колеги от "Хоризонт".

- Вътре влязохте ли да видите има ли напрежение, има ли доверие, или недоверие, питахте ли другите, които работят тук?

- Значи хората имат доверие във Вас и искат да продължите да изпълнявате длъжността си?

- Надявам се, да.

- Последно, какво ще предприемете оттук насетне?

- Започва си нормална работна седмица от понеделник. Имаме текущи неща, които трябва да свършим. На 30 септември е откриването на сезона на симфоничния оркестър на БНР, на 1 октомври идват Сметната палата и АДФИ. Продължаваме да си работим организирано за церемонията за будител на годината. Нормалните работни неща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

6

Random guy

30.09 2019 в 10:11

По- мързеливите, могат да слушат на:
https://soundcloud.com/user-853107273/glavanakt-e-glavoch-glavocht-e-riba

8931

5

AnderXale

28.09 2019 в 17:45

Докато едни журналисти биват арестувани и обвинявани в държавен шпионаж на базата на изразено мнение, други си позволяват да нарушават националната сигурност и ред човешки права и си живеят необезпокоявани. Да живей демокрацията и гешевтурата!

4821

4

Марто

28.09 2019 в 12:59

Къде? Къде са достойните хора в тази държава? Отказвам да повярвам, че не са останали такива!
Нашата Родина не трябва да приютява такива мошенници, още по-малко да се назначават на ръководни постове! Мърши сте, но не го знаете още!

15414

3

Hihi1981

28.09 2019 в 11:20

Оставка!

8296

2

geko

28.09 2019 в 10:42

Този идиот определено живее в някаква алтернативна вселена...

17439

1

мнение от IP

28.09 2019 в 09:57

Това е школата, която са завършили Пламен Георгиев, Цветанов, Гешев, Пеевски и много други. Школата "Лъжи докрай, кой може да те спре?" Само че падението стига дъното. Това е то да си плюеш на достойнството.