Историята на най-голямата платформа за чатботове. Интервю със създателя на ManyChat

Момчил Марчев, Мартин Кърнолски 21 май 2019 в 13:26 3578 0

За създаването на най-голямата платформа за чатботове ManyChat, за дръзновението идеята да надвие умението в първия конкурс за създаване на чатботове и за отношението към обществото и споделянето на иновациите разговаряме с Андрей Липковский – Product manager, ManyChat

Момчил Марчев: Здравейте, Андрей! Моля, представете се за българските читатели!

Андрей Липковский: Здравейте, Момчил! Здравейте, Мартин! Казвам се Андрей Липковский.

Работя в областта на маркетинга от 2003 г. И за това време успях практически да работя във всички направления в това число Social media и Viral.

През 2012 създадох своя криейтив агенция „LUCKY III”, която се занимаваше с концепции и маркетингови стратегии.

През 2017 г. започнах работа в ManyChat. За времето, в което работя тук съм имал участие практически във всички проекти на компанията, като започнем от разработката на самият продукт и завършим с организацията на конференцията на ManyChat в Тексас.

Мартин Кърнолски: Как Ви се струва, до колко създаването на чатботове е професия и до каква степен това е бъдещето?

Работата с аудиторията в месинджърите – това е едно от най-перспективните направления. По прогноза на месинджърите, те ще станат най-популярният и ефективен канал за комуникация в близките 5 години, по тази причина уменитето да се взаимодейства с аудиторията чрез този канал ( несъмнено в него има много специфика ) ще бъде много важно/търсено.

М. М. : Разкажете с няколко думи историята на най-голямата платформа за създаване на чатботове в света и нейният създател Mikael Yang -.

Мисля си, че това ще отнеме малко повече от „няколко думи”. Историята на нашата компания ManyChat е достатъчно увлекателна, струва ми се, че обема за това, за което ми се иска да разкажа ще стигне за цяла книга.

Но ако трябва на кратко, то историята започва през 2015 г. – тогава е била пусната платформа за Telegram. 2016 г. Facebook отваря Messenger API и ManyChat се фокусира именно на тази платформа.

Към средата на 2018 г. към платформата ManyChat вече са включени над 400 000 страници, а в офиса на компанията работят над 50 човека. ( В момента страниците са над 750 000 и се увеличават ежедневно.*Бележка на интервюиращите. )

М. К.: Андрей, в края на миналата година се случиха няколко знаменателни събития. Първото, за което ни се иска да получим повече информация, това е конференцията, която проведе ManyChat в САЩ. Кажете, моля, на кратко за целта на конференцията.

ManyChat приема и реализира активно участие в различни събития, които са посветени на разработката на продукти, маркетинга, автоматизацията и месинджърите. Един ден у нас се появи идеята да направим своя собствена конференция, която би могла да обедини повече от 1000 специалисти по Messenger Marketing от целия свят, да се запознаят, да обменят опит, да разкажат за най-успешните си случаи и практиката си. Започнахме активно да работим в тази посока и през септември 2018 г. се състоя нашето първо мероприятие - Conversations 2018: Messenger Marketing & Chatbot Conference  

Конференцията мина много успешно – при нас дойдоха изключително много гости от всички краища на света, между които бяха: специалисти в областта на Messenger Marketing и маркетингови агенции, представители на компанията Facebook, предприемачи и собственици на бизнес, които сериозна разглеждаха внедряването на Messenger Marketing в своята маркетингова стратегия и търсеха колеги, които биха могли да споделят успешния си опит.

Покрай всичко това ние анонсирахме голямо количество обновления в платформата ManyChat, които бяхме приготвили специално за мероприятието.

След конференцията получихме огромно количество добри отзиви от хора, които дойдоха на конференцията, което още веднъж потвърди, че тази конференция обезателно трябва да стане ежегодна.

М. М. : Както се вижда конференцията създаде невероятно впечатление не само на тези, които са я посетили, но и на организаторите. Предполагам може да се каже, че като резултат от конференцията е и обявеният в последствие Първи конкурс за създаване на чатботове. Това първият въобще ли е или е първият, който ManyChat организира? Разкажете за целите на конкурса, моля!

Да, това е нашият първи мащабен конкурс. Ние знаем, че нашите потребители създават отлични модели ( темплейти ) на чатботове за различни направления в бизнеса, които помагат да се изпълняват поставени задачи. Ние много искахме да представим / разгледаме тези решения и да ги споделим с всички.

Разбрахме, че подобен конкурс ще ни позволи да се запознаем по-отблизо с клиентите ни, които се занимават със създаването на модели на пълноценни чатботове и различни автоматизации и да разкажем за тях на нашето съобщество, а така победителите ще получат не само парични награди, но и признание – техните авторски модели ще бъдат поставени в Templates Store.

М. К.: Много е интересно да узнаем каква беше конкуренцията – колко чатбота, колко автора, колко държави... И още – какви категории имаше в конкурса?

Ние получихме доста повече предложение / работа, отколкото очаквахме – повече от 400 модела, всеки от които ни се наложи да разглеждаме по няколко пъти. В целият конкурс взеха участие почти 300 човека.

Постарахме се да предоставим максимум категории за избор за участие – 20 индустрии и 20 use-cases, а за работи, които е сложно да се отнесат към която и да било категория - Freestyle.

М. М.: Колко от 20-те категории вече намериха победителите си? Кога да очакваме Гран При и как ще бъде избрано то – от всички първи места или...?

До момента всички победители във всички категории са обявени. В течени на 2 месеца от публикуването на моделите на нашата страница ние ще изберем най-популярният, най-сваляният и харесван от всички модели из между всички категории, чийто автор ще получи главната награда – Гран при на стойност 10 000 $.

М. К.: Андрей, у нас в България не е тайна, че аз спечелих първо място в категорията „Celebrity, Artist or Public Figure” и нашата агенция Botocm.co много се гордее с това постижение. Ето какъв въпрос възниква: Ако моята работа не претендира за една от най-сложните, то по какви критерии избирахте най-добрите в различните категории? Дори мога смело да добавя, че имената на най-добрите , тези, които и до сега ни учат да създаваме чатботове не стигнаха до първите места в своите категории. Моля, анализирайте тази ситуация и ако е възможно споделете Вашата визия за бъдещето развитие на чатботовете!

Отличен въпрос, Мартин! И, между другото, поздравявам Ви с победата!

Ние нямахме за задача да избираме работите на участниците по сложност ( така де, сложността не винаги е добро ), ние се стараехме да видим, решава ли даден темплейт задачи на бизнеса, които се отнасят към заявената индустрия, до колко е лесен за инсталиране и настройки модела и колко добре е оформен и описан от авторът.

Всеки модел се проверяваше неколкократно от различни членове на нашата компания и журито – искахме изборът на победителите да е най-обективен, а авторите заслужено да получат награда за победата в конкурса.

Именно за това ние не гледахме имената на авторите, а съдържанието и работоспособността на моделите. Без значение, че много от активните членове на нашето съобщество получиха своите награди провеждането на такъв конкурс показа, че има и други ползватели, които не са особено активни в живота на групата ни, но независимо от това създават отлични решения за различни видове бизнес.

М. М.: И последно, Андрей, направете анонс за следващата конференция на ManyChat – тема, време, място на провеждане.

С удоволствие. Conversations 2019: The Largest Messenger Marketing Conference ще се проведе от 13 до 15 септември 2019г. в гр. Austin, TX. Мястото на провеждане е същото като от миналата година - The Fairmont.

Ние ще говорим за бъдещето на Messenger Marketing, ще разгледаме успешни случаи и реални стратегии, потвърдени с цифри, ще получим практически препоръки по построяването на фуния за продажби за всеки тип и размер бизнес от специалисти.

За момента се занимаваме с подготовката на конференцията. Можете да получите повече информация за предстоящото събитие и да купите билети тук

М. М. и М. К. : Много благодарим за Вашите изчерпателни отговори! Желаем Ви всичко най-добро!

И аз Ви благодаря! Полезно от Андрей в блога на ManyChat

Едно интервю, подготвено от инж. Момчил Марчев и д-р Мартин Кърнолски ексклузивно за OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови