Иван Бедров за завръщането на Свободна Европа: Няма да налагаме идеология. Работата ни е да създаваме верни новини

Мая Младенова 19 януари 2019 в 09:36 20937 9

Снимка Свободна Европа

На 21 януари 2019 е официалното завръщане на емблематичното Радио Свободна Европа на български език. Програмата, която мнозина си спомнят с носталгия от ерата на Желязната завеса и началото на Прехода, възстановява българската си редакция. Те бе закрита през 2004 г., когато страната се присъедини към НАТО и имаше ясен хоризонт за интеграция в ЕС.

Защо медията се завръща? Разговаряме с нейния ръководител Иван Бедров - журналист с авторитет и дългогодишна кариера, чието начало е свързано именно с редакцията на някогашното Радио Свободна Европа. Бедров е познат и от екрана като репортер и водещ на публицистични предавания в bTV (bTV Новините, "Реално") и Re:TV ("Булевард България). Работил е в печатни издания ("Пари", "Капитал Daily"), а в последните години бе в екипа на информационния сайт Клуб Z и пишеше коментари за българската секция на "Дойче веле".

- 14 години по-късно Радио Свободна Европа се завръща в България. Защо?

- Радио Свободна Европа е създадено преди 70 години, за да помогне на хората в страни, в които има ограничения да научават истината, с истински, проверени новини. Въпреки че днес, исторически погледнато, контекстът е много различен, на практика идеята е същата. Радио Свободна Европа работи на такива пазари, където по различни причини правото на хората да получават вярна, коректна и точна информация по някакъв начин е накърнено. Факторите могат да са много - политически, икономически, поради съвсем други обществени процеси или комбинация от всичко това.

Не само българската публика го забелязва, но и много международни организации отчитат, че последните 10 години правото на българите да получават точна и безпристрастна информация не е толкова силно, колкото им се иска.

- Как ще се завърне РСВ - в какъв формат? Ще има ли изобщо радио?

- Организацията се казва "Радио Свободна Европа - Радио Свобода". Това е част от историческото ѝ име и с това име е позната и на много хора тук. В България ние сме само "Свободна Европа". Думата "радио" не присъства в името ни. Няма да излъчваме традиционното старо радио. Ще представяме обаче видео, аудио и текст в различни формати на сайта svobodnaevropa.bg и в социалните мрежи. 

- Кои послания искате да достигнат до аудиторията Ви?

- Ние не идваме със задачата да налагаме послания, идеология и т.н. Единствената ни работа е да създаваме верни новини и истории, които са наистина интересни на хората.

- Ще създавате ли и публицистика?

- От нас хората ще могат да се информират за темите и процесите в света. В същото време сайтът ще присъства много активно и в социалните мрежи. Ще има специално съдържание за фейсбук. Нашият акцент е видеосъдържанието. Хората могат да очакват много видео истории.

Разликата, която ще ни отличава от много други медии е, че ние няма да водим тази битка да убедим хората в социалните мрежи да дойдат на нашия сайт. Целта ни е преди всичко да предлагаме точна и проверена информация.

Разбира се, по важни теми ще публикуваме и позиции, и коментари. Ще заложим на по-задълбочено представяне на по-малко на брой теми.

- С какъв екип ще работите?

- Екипът е малък. Аз като ръководител ще бъда базиран в Прага, където е централата на РСВ - една от най-модерните медийни организации, която има над 1000 журналисти в над 20 държави.

Главен редактор на българската секция е Татяна Ваксберг. Привлякохме още утвърдени имена като Полина Паунова, Борис Митов, Ивайло Везенков. С нас ще работят и по-младите колеги Елица Симеонова и Теодора Бързакова.

- Успех на "Свободна Европа"!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

9

Татяна Москова

21.02 2019 в 11:04

Радиото което е пропагандно 100%!!! Каквото им бъде наредено, с това ще ни заливат... ще СЪЗДАВАТ нужни новини, има цели институти, които работят по темата как да се променя общественно мнение..... но все се надявам че народа не е толкова глупав и няма да имат много слушатели

4000

8

gacony

26.01 2019 в 22:06

Моля, дайте линк! Не мога да открия радиото. Интересува ме на каква честота се излъчва, започнало ли е да функционира и в какви часове. Като ученик въртях стрелките на радиото в късовълновия диапазон. На 13-ти метър не се заглушаваше, но приключваше рано. Затихваше и изчезваше. От тогава минаха повече от 50 години. Успех на предаването!

4000

7

lukyas

25.01 2019 в 21:03

Благодаря за свободна европа трябва ни поне за сега

5900

6

Старши

22.01 2019 в 15:59

Алооооо педали защо ми изтрихте коментара?????????????????????

5900

5

Старши

21.01 2019 в 13:53

"Единствената ни работа е да създаваме верни новини и истории"
Не да отразяват ,а да СЪЗДАВАТ.....................................

За какво да говорим ..................................................

4005

3

МАНГО

19.01 2019 в 16:59

Ами явно е, че свободното слово в България е кауза пердута.

12015

2

svetliosdg

19.01 2019 в 16:07

Групата на СОРОС е завладяла медийното пространство в Свободна Европа.Чакайте от тях "обективни" новини и анализи!