Juno Reactor от "The Matrix": Живеем под контрол в Матрицата (видео)

Калоян Константинов 22 юни 2016 в 18:30 10451 3

Бен Уоткинс от Juno Reactor.

Juno Reactor е легендарна музикална формация и един от пионерите в електронната музика, смесваща в себе си невероятно много звуци и стилове с доминиращи електро, пситранс, гоа транс , индъстриъл и трип-хоп елементи.

От 1990 г. досега групата има издадени 8 албума и е участвала в написването на музиката към множество филми и видео игри, сред които "Имало едно време в Мексико" ("Once Upon a Time in Mexico") и "Смъртоносна битка" ("Mortal Kombat").

Juno Reactor придобива по-широка известност, след като участва в композирането на най-известните парчета от култовата трилогия на братя/сестри Уашовски - "Матрицата" ("The Matrix"). 

Това води до скок в популярността на формацията, която затвърждава своята водеща роля на световната електронна сцена и от тогава до сега обикаля фестивалите по целия свят.

В основата на Реактора е Бен Уоткинс, който композира цялата музика на групата и лично се включва като вокал, китарист и диджей на живите ѝ изпълнения. Всички останали членове на Juno Reactor биват канени от него в проекта, което води до постоянен приток от нови артисти, които спомагат за вечно променящите се звук и визия на формацията.

В момента бандата се състои още от Бъджи (барабани), Йохан Блей (барабани), Таджа Деви (вокали, Словения), Хемсика Ийер (вокали, Индия), Амир Хадад (китара, Испания) и Сугизо (китара, Япония).

Juno Reactor предстои да изнесе втория си досега концерт в България тази събота, като част от Wrong Fest (програма), който се провежда на 25 и 26 юни в село Войнеговци, близо до София. Билетът за събитието е 40 лв. за единия ден и 55 лв. за двата заедно, като последните бройки могат да бъдат закупени от мрежата на Ticket Logic или на място от "The Wrong Bar" на ул. "Шейново" 18 в София.

По повод концерта си у нас, Бен Уоткинс се съгласи да даде специално интервю за читателите на OFFNews:

Това е второто Ви посещение в България, ще успеем ли този път да видим "Театърът на мутантите"?

Ще ми се, но "Театърът на мутантите" е доста голямо представление и включва много хора от Русия, но съм ви подготвил много нови елементи, песни и танцьорки. С нетърпение чакам да се видим.

Музиката на Juno Reactor се състои от много племенни, африкански, ориенталски, класически, електронни и всякакви други звуци - направо е трудно да си представи човек звук, който да не е инкорпориран от нея. И все пак, какво ви предизвиква като артист и буди интереса Ви?

Обожавам да композирам, проблемът е, че ми отнема доста дълго време, за да открия това, което не съм знаел, че търся: гласове, инструменти. Обичам да чувам емоцията им, изправена срещу електрониката.



Изпълненията ви на живо са шедьовър, откъде намирате всички тези хора - вуду шамани с лазери, електронни бели денс танцьорки, ритми отвсякъде? 


Обикновено е щастлива случайност, запознавам се с някого или попадам на негово изпълнение и го каня да се качи на борда на кораба Juno за колкото време му се остава.

Звученето ви е много разпознаваемо, но все пак постоянно променящо се заради потока от артисти, които идват и си отиват, но бандата си стои - може ли някой ден да има Juno Reactor без Бен Уоткинс? 

Един един със сигурност ще е без мен, дъщеря ми вече иска да поема групата :P Може и да ѝ позволя, ако намеренията ѝ са сериозни, ако ли не, Juno Reactor ще се изпари...

Можете ли да разкажете някоя интересна случка по време на работата Ви по "Матрицата"?

Трябва да отбележа, че имам огромно уважение към Уашовски, беше страхотно да се работи с тях. Един от любимите ми спомени е моментът, в който видях Маби Тобеяне (Mabi Thobejane), моя южноафрикански перкусионист, да се учи да плува. Той е на 67 г. и истинското му име е Сегуагуа (Segwagwa), което значи "жаба", и той наистина приличаше на такава в басейна. Всички останали интересни истории обаче ще запазя за книгата си, ако изобщо някога напиша такава...



Какви са трудностите, когато композирате музика за киното или компютърни игри?


Най-голямото предизвикателство е да не те уволнят. Като изключим това, всичко останало е дълги часове без сън и брилянтно време, прекарано в композиране.

Казвали сте много пъти, че "Наврас" е сред най-добрите Ви произведения, то ли е Вашият мagnum opus?

Така мисля, да, заедно с "Конкистадор", но в момента много харесвам и "Последната граница"... Надявам се, че това не е най-добрата ми работа и в мен има останали още добри мелодии, но ако утре взема, че се превърна в зеленчук, "Наврас" ще е най-добрата ми работа :) (бел.авт. - в английския жаргон наричат зеленчуци/vegetables хората, които изпадат в мозъчна смърт или получат друга мозъчна или психическа травма, която практически ги прави неспособни да се движат, говорят или мислят, да изпаднат във вегетативно състояние).

Какъв е процесът на композиране на нещо толкова майсторско и сложно като "Наврас" и другите Ви творби?

Странно, но "Наврас" бе една от най-лесно написаните ми песни, всичко протече толкова естествено, без никакви проблеми. В повечето случаи всичко се свежда до настроението, а по онова време всичко бе перфектно и знаех точно какво искам да направя - аз само се отдадох на магията на мига и на невероятните музиканти около мен...



Смятате ли, че е възможно човешката раса да съгради свят, подобен на този от "Матрицата", където да сме управлявани от технологията?


Мисля, че вече сме доста под контрол... До голяма степен вече сме в Матрицата.

Червеното или синьото хапче?

Бих взел двете и да видя какво ще се случи...

Какво е Господ според Вас и съгласните ли сте с Ницше, че Той е мъртъв?

Господ е доста кратка дума, съдържаща в себе си цяла вселена от значения. Ако започна да говоря какво е Той за мен, сигурно ще отегча повечето хора до смърт.

Питах Ви предния въпрос, защото си мислех за "Матрицата" и песента Ви "Бог е Бог". Смятате ли, че дори хората да спрат да вярват в Господ, те винаги ще му намират заместител - култ към нечия личност, суеверия или някакъв deus ex machina?

"Бог е Бог" бе написана през 1995 г., а тогава в сравнение с днес религиите по света бяха в доста по-мирно състояние. Нетърпимостта, религиозната и етническата омраза избуяха по време на Босненската война. "Бог е Бог" бе моята реакция на това, което виждах по телевизията - ако не уважаваш вярванията на другите, ще получиш това. Срамота е, че светът от тогава до сега се влоши, няма значение дали аз вярвам или не, милиарди хора вярват и ще продължат.


Работили сте на няколко пъти с друга легендарна формация - Лайбах, дори сте имали турне заедно, мислили ли сте някога отново да обедините сили?

Може би, когато си поемаме дъх за последен път, ще бутна Иван (бел. авт. - Иван Новак от Лайбах) с инвалидната му количка от моста в Любляна, за да видя дали може да плува... Обичам ги всичките и тяхната музика, Иван е като властелин на Любляна, като Вампирски крал.

Говорейки си за Лайбах, музиката им обикновено е наситена с тежки политически, философски и социални послания, мислели ли сте да албум, който да наблегне на нещо такова?

Посланието ми е разпръснато из парчетата ми, за мен доста от песните ми са социални и политически - "Кучетата на войната", "Конкистадор", "Господарите на Вселената", дори "Пистолеро"...

Чух слухове, че пишете музиката за новия "Блейдрънър" (“Bladerunner”), истина ли е?

Всичко ще бъде разкрито скоро <3

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

22.06 2016 в 23:55

Giant e по-добро от Conquistador..и от 1 и от 2.

На Giant се трошат рекорди за скорост по магистрали.

7506

2

Малко самореклама на никого не вреди..