Кадиев: Правим мрежа от независими кандидати, които отиват мажоритарно на вота

Владимир Йончев | 09 февруари 2017 в 18:0969542

Решихме да направим нещо, което е прецедент в българската политика – мрежа от независими кандидати, които да се явят мажоритарно на изборите. Някои са колеги от "Нормална държава", други не са били членове на партия никога през живота си и вероятно никога няма да бъдат. Но всички са будни хора, които искат да променят системата, която очевидно не работи, обяви в интервю за OFFNews.bg Георги Кадиев, председател на партия "Нормална държава".

Още една формация - "Да!България", получи отказ за регистрация, както и Вашата "Нормална държава". Какъв е коментарът Ви този път?

Когато "Нормална държава" получи отказ за регистрация, коментирах двойния аршин относно сроковете, който българският съд приложи. Не може за едни решение да излиза за 17 дни, други да чакат 2 месеца и половина, когато всеки ден ни притиска. Не може да се бориш за реформа в съда и да се възползваш от връзките си в същия този съд. Но не искам да коментирам повече тази тема, тъй като знам колко тежко и демотивиращо е да получиш отказ буквално няколко дни преди изборите. Това, което ми се иска да кажа, обаче е, че в една такава форсмажорна ситуация си личи кой е в политиката, за да влезе в парламента и кой е, за да се бори със системата, която всички уж не харесваме. Парадоксално е, че нас съдът ни „поряза“ заради „липса на принципи“ в устава ни, а сега си проличава кой има принципи и държи на тях. "Нормална държава" бе поканена от няколко коалиции и със сигурност това бе по-лесният път, но нашето разбиране е, че ако веднъж направиш компромис със системата, ставаш като всички останали.

Затова решихме да направим нещо, което е прецедент в българската политика – мрежа от независими кандидати, които да се явят мажоритарно на изборите. Някои са колеги от "Нормална държава", други не са били членове на партия никога през живота си и вероятно никога няма да бъдат. Но всички са будни хора, които искат да променят системата, която очевидно не работи. Знаем, че е трудно, знаем, че никой не го е правил. Но да си срещу течението винаги е трудно.

Все пак мажоритарната система има и своите противници. Хора, които смятат, че по този начин парламентът ще се напълни с богати и влиятелни хора - с купени гласове.

Сегашната система също го позволява и всички сме свидетели на това. В парламента има и богати, и влиятелни, и с купени гласове, и със свален имунитет за ДДС измами и какви ли не.

Не казвам, че мажоритарната система е панацея. Но сегашната избирателна система със сигурност не работи добре. Хората са гневни и кои сме ние да отхвърляме правото на огромен брой хора да променят Изборния кодекс. Ако следващият парламент се сглоби по стария начин, ако започне да шикалкави, ако не въведе мажоритарното гласуване, ни чака ситуация, идентична на тази в Румъния от последните дни. Харесваме или не харесваме, такава е волята на народа. А и аз все пак съм оптимист. Да, може да се случи така, че в Народното събрание да попаднат хора с купен вот, но тази система дава възможност и на ярките граждански кандидатури да бъдат избрани. Да влязат хора с лица, поведение, кауза, постижения. Такива са независимите кандидати на Инициативните комитети. Тяхната цел в следващото Народно събрание ще бъде именно да бъдат посланици на мажоритарния вот.

Кои са тези хора? Бихте ли ни ги представили?

В момента тече много краткият срок за регистрация на Инициативни комитети и за събиране на подписи. Когато това стане, всички, които са получили такава, ще се съберем за една обща пресконференция, на която ще се представим.

Нека само направим регистрацията, защото законът е така направен, че умишлено те тика да правиш партия и ти пречи да си независим кандидат. На една партия й трябват 2500 подписа от цялата страна, а на всеки кандидат - по 1000 само от неговия МИР. Затова, ако можете - помогнете ни! Всеки подпис за регистрация е от значение, всеки глас за мажоритарен кандидат е глас на недоволство срещу системата. "Нормална държава" поде тази инициатива за мрежа от мажоритарни кандидати, но към нас се присъединиха хора, които нямат нищо общо с партията, а просто преследват същата цел – промяната към нормална държава. Мислещи хора, образовани, с различни професии и с обща кауза – да променят прогнилата, корумпирана политическа система, за да могат реформите във всички сфери да тръгнат успешно.

Тези независими кандидати във всяка област ли ще ги издигате?

Ще бъдат в около 10-12 области. Хора, които имат собствено лице и програма, но ни обединява едно - влизаме, за да променим Изборния кодекс и да въведем същото онова мажоритарно гласуване, чрез което сме влезли ние. Ние не сме партийни кандидати, маскирани като независими. А независими хора с една обща задача.

Къде можем да ги видим кои са?

Веднага след регистрацията на кандидатите ще направим общи изявления и пресконференция.

Къде ще се събират подписи за тях и докога е срокът?

Събираме подписи чрез мрежа от симпатизанти и буквално от непознати на улицата. Срокът за предаване на подписите е 21 февруари. Ако някой иска да се включи, моля да се свърже с мен чрез фейсбук или да дойде в офиса на ПП "Нормална държава".

Колко процента трябва да съберат, за да станат наистина депутати?

Делите 100% на броя на мандатите в съответния МИР. В 23 МИР в София, където кандидат съм аз, са 16 мандата, т.е. трябват ви 6.25 % от действителните гласове. Като брой гласове е средно около 12-14 000 гласа в повечето МИР-ове.

Не се ли притеснявате, че по този начин гласът на хората, които гласуват за Вашите кандидати, ще пропадне?

Точно за това разчитаме на мрежа от кандидати и силна обществена енергия. Ние не можем да си преливаме гласове един на друг. Няма как наш кандидат да стане депутат с 300 гласа в Кюстендил, понеже са му дошли гласове от Турция или от друг МИР. Не можем да получаваме субсидия, не се борим за един процент или четири процента. Всичко това не се полага на независими кандидати. Ние сме мажоритарни кандидати, независими в своята програма, но с една кауза - мажоритарните избори. Успехът или неуспехът на тези кандидатури ще покаже дали обществото е готово за мажоритарен вот.

Очаквате ли подкрепа от Слави Трифонов - неговото шоу най-силно настоява за мажоритарни избори, а пък вие на практика ги правите и сега, макар и по старата система?

Целта, към която ние се стремим и целта, към която се стреми екипът на Слави Трифонов чрез референдума е една и съща - промяна на изборната система. В рамките на предизборната кампания нашите инициативни комитети за издигане на мажоритарни кандидати ще поканят инициативния комитет на Слави Трифонов на дискусионни срещи в градовете и се надяваме да откликнат. Там ще говорим и за плюсовете и минусите на тази избирателна система.

SC

Рейтинг : 5339

10.02 2017 в 11:45 2
+ 0
- 0
Колко ли балъка ще хванат с тази мрежа?
wayOff

Рейтинг : -10577

09.02 2017 в 22:06 1

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

 
66