Как се живее в Иран: разказ на нашия пратеник там Калоян Константинов

OFFNews 17 ноември 2022 в 07:01 12165 0

гоблен от магазин в Иран Мол

OFFNews беше една от много малкото европейски медии, които успяха да изпратят свой кореспондент в Иран след избухването на протестите там.

Нашият бивш колега в редакцията, а сега докторант в БАН и главен редактор на сайта "КлинКлин", Калоян Константинов беше наш пратеник в Иран, наскоро се завърна оттам и написа поредица от статии за OFFNews.

В Иран ножицата между бедни и богати е много по-голяма, отколкото в България - бедните са много по-бедни, отколкото у нас, а богатите са много по-богати - разказва той. Въпреки това животът за бедните е сравнително добър - храната е изключително евтина, бензинът струва по 3 цента на литър за първите 60 литра, а за следващите - по 6 цента литър. При такива цени на петрола се формират и комуналните разходи, които за един дом са от порядъка на няколко долара месечно. Богатите обаче не могат да имат този живот, който предполага богатството им. Иран от години живее под санкции, които са подобни на наложените на Русия преди няколко месеца - например изключването от банковата система SWIFT, не могат да се извършват международни парични преводи.

Коя е първата книга, която Калоян е видял в Иран и коя българска книга сега е на витрината на една от най-големите книжарници в света, тази в Техеран - вижте във видеото.

От разговора ни ще разберете още как се става аятолах, наистина ли иранците са толкова вярващи, защо най-луксозните къщи са облицовани със счупени парченца от огледала.

Калоян ще ни разведе и из най-големия ирански мол, ще се изненадате какви неща се продават в него, като например - този изключително кичозен гоблен, който виждате на снимката по-горе. 

Във втората част на разговора ни ще видите и много снимки от Иран, направени от Калоян Константинов.

Линкове към материалите на Калоян, публикувани в OFFNews:

Гняв и страх: Протестите в Иран отвътре през погледа на нашия пратеник там 

Да смажеш от бой момичета: Протестите в Иран отвътре (2 част)

Ислямът няма общо: Протестите в Иран отвътре (3 част) 

Смразяваща корупция: Протестите в Иран отвътре (4 част)

Раят е създаден в Персия: Протестите в Иран отвътре (5 част)

В първата част на разговора с Владимир Йончев в студиото на OFFNews Калоян разказва за протестите за свобода, които пламнаха из страната след смъртта на Махса Амини.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови