Каракачанов пред OFFNews: Аз съм за широка коалиция ГЕРБ, БСП и Патриотите

Ако победителят вземе 4-5% повече от втория, нека предложи премиер. Ако са равни, тогава търсим равноотдалечена фигура

Владимир Йончев 23 март 2017 в 17:43 16508 21

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов

Социологическите прогнози дават почти равен резултат за ГЕРБ и БСП и твърдо трето място за ОП със значителен процент, от който следва, че без ОП не може да се състави правителство. Така се оказва, че вие сте хората, които трябва да изберете кой да управлява - БСП или ГЕРБ. Кого ще изберете?

Първо не знам какви ще са резултатите на ГЕРБ и БСП. Засега действително им дават равни резултати, но на последната права ще стане ясно на кой структурите са издържали в боя. Така че не се ангажирам с прогноза за ГЕРБ и БСП, но мога да се ангажирам, че резултатите на Обединени патриоти ще бъдат по-добри от тези, които дават социолозите. Така беше и с президентските избори. Даваха ни 10-10,5%, ние взехме 15. Сега 15, 16, 17 процента са реален резултат за нас и може би така ще се случи.

А по отношение на следващото правителство?

Мисля, че е крайно време да спрем да си играем на леви и десни, защото нито БСП са лявата партия, нито ГЕРБ са дясна партия. Крайно време е българските партии - неслучайно подчертавам - българските, защото на терена се появи още една етническа партия, да седнат и да изработят една харта за основните приоритети на държавата и нацията. като започнем от доходите - пенсии и заплати - най ниски в Европа, демографската криза, битовата престъпност, корупцията, икономиката, здравеопазването. Има 6-7 неща, които няма как да бъдат заобикаляни повече. 27 години разделение, игрички на леви и десни и горе-долу след 2001-ва година в България нямаше нито леви, нито десни. Стига партиите, които наричат себе си "леви" и "десни" са разделяли обществото. Крайно време е да седнат да изработят приоритети пред държавата и нацията и да си обединят усилията.

Живеем в изключително сложно време - конфликтът Русия-Украйна, новата американска политика, Европа на две скорости, проблемите в Близкия изток, нелегалната емиграция, проблемите на Турция... В едно такова опасно време с много неизвестни, при липсата на работеща икономика, стабилна армия и работещи служби за сигурност, България може да стане лесна жертва на поредната авантюра на Ердоган.

Така че, моето лично мнение - казвам лично и подчертавам това, защото с колегите Волен Сидеров и Валери Симеонов сме се разбрали, че по формулата за управлението на страната ще говорим след 26 март, та моето лично мнение е, че трябва да се търси един широк вариант за управлението на страната.

Колко широк?

Широк в обхвата на българските партии. Всички български партии, които влязат в парламента. Това означава едно мнозинство, което не само да осигури стабилно правителство, но мнозинство, което да осигури промяна в Конституцията.

Това означава, че ще се опитате да съберете ГЕРБ и БСП заедно в подкрепа на някакъв тип правителство.

Не "някакъв тип правителство", а работещо стабилно правителство, което да осигури на страната поне 4 г. спокойствие.

Т.е. правителство, което да бъде подкрепено поне от 4-те партии, за които е сигурно, че влизат в парламента.

Говоря за ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. Ако влезе някоя друга българска партия, добре е дошла.

Предполага се, че "Воля" на Марешки влиза.

Или Реформаторите.

Не мога да си представя премиер на толкова широка коалиция.

Защо? Никой не го е търсил. Ако някоя от партиите вземе една по-значителна победа, примерно 4-5% повече от втората, да предположим, че имат основание да претендират те да посочат премиера. Но ако ГЕРБ и БСП са по равно, защо да не се търси една равноотдалечена фигура. 

В такова правителство или в каквото и да е коалиционно правителство, "Обединените патриоти" кои ресори ще иска?

Ако сега почваме да говорим за ресори означава, че си правим някакви тънки сметки. Нито аз, нито Валери Симеонов се натискаме да ставаме премиери или нещо друго. В името на това да се намери една национална формула, която да изведе България от това мизерно и унизително положение да сме по-бедни от албанците, личните амбиции оставяме на заден план. Нямаме претенции.

Могат най-различни ресори да се назоват. Лично аз смятам, че земеделието и туризма са изключително важни за това, дали България ще може да се отлепи от дъното.

Темата за сигурността също е много важна. 25 години никой не смее да каже - "стига с тази битова престъпност" и трябва да сложим край. Защото затваряйки си очите пред битовата циганска престъпност, ние работим това население да не се интегрира, защото смятат, че имат права, но не и задължения и правят каквото си искат. Могат да живеят от социални помощи. Така ние дезинтегрираме обществото. Каквото и да говорят някои хора с по-крайни убеждения, циганите са български граждани и нямаме друг вариант освен да се опитаме да ги интегрираме. Това обаче няма да стане, когато си затваряме очите пред безобразията, които вършат и пред източването на социалните фондове.

Мога да дам пример, който лично съм проверил - отивате в моя избирателен район, в община Плевен има едно село Пелишат. В него има две джипита. При едното джипи от 38 деца циганчета - 34 са болни от епилепсия, при другото - 90% са болни от бронхиална астма. Тези деца взимат по 350 лв. месечно, а те не са болни. Ясно е, че няма как в едно село да има повече епилептично болни, отколкото в цяла Белгия. Всички виждат това. За т. нар. инвалидни пенсии държавата годишно харчи 1 милиард и 600 милиона лева. Хората, които взимат инвалидни пенсии в България са 988 хил. души. При 6 млн. души население, един милион се водят инвалиди. 1990-та година, при 9 млн. население, 130-хилядна армия и някаква изостанала промишленост и работещи мини, които предизвикват трудови злополуки, инвалидите са били 150 хиляди. Всички знаят, че с така наречените инвалидни пенсии се извършва една огромна измама. Нека си представим едно циганско семейство с 5-6 деца, 3-4 взимат инвалидни пенсии по 350 лв., което прави 1400-1500 лв. Взимат още помощи за безработни, енергийни помощи, детски надбавки - защо да работи това семейство?

Когато за първи път казахте 300 лв. пенсия публично, всички партии Ви скочиха. В същото време много от тях в разговори с мен пък признаваха, че идеята е реалистична и че е възможна. Защо така?

Защото, както имаше един анекдот - в ада само пред българския казан няма дявол, защото българите сами се дърпат за краката. Защото, ако тази идея беше станала факт благодарение на патриотите, те се притесняваха, че това ще ни доведе дивиденти и ще спечелим допълнителна подкрепа. Те предпочетоха да обрекат на мизерия 2 милиона и 200 хиляди пенсионери, вместо да приемат една разумна идея, която, да - сигурно щеше да ни донесе дивиденти. И какво от това? Да се бяха сетили те.

Отдавна следя ВМРО. Участията й в избори винаги са се въртели около 4-те процента. На последните парламентарни избори обаче имахте 7%, на президентските - 15%. Сега от вас ще зависи правителството. Как се случи така?

Хората разбраха, че има логика в нещата, за които говорим 15-20 г. Може би някои от идеите ни са по-радикални. Може би говорим с малко по-груб език... Само че и проблемите са брутални и радикални пред хората. Те станаха все по-отворени да слушат такива идеи. Защото всички неща, които говорихме - и за Турция, и за циганската битова престъпност, и за ниските доходи, за проблемите в енергетиката - се неща, които говорим отдавна, но сега ножът е опрял до кокала. Хората виждат, че това, което сме говорили постоянно и последователно дълго време, е истина.

Ролята на ДОСТ в момента - много е модерно всичките да ги заклеймявате като протурска партия, но това не е ли начин ДПС да се брандира като по-приемлив коалиционен партньор?

Винаги съм казвал, че ДПС са етническа партия и никога не съм бил склонен за колаборация с ДПС. Дори през 2005 г., когато ни предлагаха третия мандат, предложението беше да го взема аз и да стана министър на отбраната. Отказах заради ДПС. Ние нямаме промяна по тази тема. ДПС има много грехове в българския преход. Но ДОСТ е нещо много по-брутално и по-радикално. Едно трябва да се каже - Доган може да бъде обвиняван за много неща - обръчи от фирми, порции, които се раздават и т.н., но Доган никога не е бил ислямист и не е бил в директно подчинение на Ердоган. Лошите отношения между Доган и Ердоган датират доста отдавна.

А с Лютви Местан още като беше лидер на ДПС имахме сблъсъци по тези въпроси - отношението спрямо Турция, турската политика спрямо България. В момента ДОСТ е една партия, която открито е креатура на турската държавна политика. Президентът или бъдещият министър-председател, ако решат, могат да извадят доста документи, написани от службите за сигурност, в които има много конкретни неща - как става финансирането, за какви пари става дума, какви са връзките им с Турция и с турския посланик.

Фактът, че турски заместник-министри или валии директно агитират и пропагандират да се гласува за ДОСТ и обясняват на изселниците, че който не отиде в България да гласува за ДОСТ ще загуби работа, е показателен. Факт е, че тези автобуси, които тръгнаха миналата сряда към България се финансират директно от турската държава, че тези хора получават платен отпуск. Кой работодател би търпял някой да излезе в отпуск за 10 дни и да отиде до България да гласува? Това става с протекцията на Турция. Турски политици директно заявяват, че трябва да се работи за ДОСТ, за да може Турция да контролира решенията, които ще се взимат в България. Аз смятам, че това не е приемливо и че е национално предателство.

Ако се случи така, че "Обединени патриоти" заедно с една от големите партии - ГЕРБ или БСП правят почти 120 депутати, но нямат мнозинство, ще приемете ли мълчаливата подкрепа на ДПС?

Не. Аз казах каква формулата. За какво ни е мълчалива подкрепа? Най-накрая политиката трябва да се извади на масата и да бъде ясна за всички. Затова по-разумният и честен вариант е, българските партии да седнат и разберат какво ще правят и да започнат да решават проблемите. Защо трябва да правим задкулисни истории? За какво са необходими тези циркове? Кого ще излъжеш и колко време? Няма смисъл от такава работа. ДПС има да извърви дълъг път, докато убеди обществото, че е различно от ДОСТ и от турската държавна политика. Дълго време трябва да мине и то не изтича на 26 март.

Много хора казват, че тези избори няма да са последните през тази година. Каква е Вашата прогноза?

Възможно е да не са последните, но какво ще промени това? Какво ще се случи, ако през юли или септември има нови избори? Кое ще се промени? Тази политика на изтощение не е полезна за държавата. Лично аз смятам, че това служебно правителство трябва да си свърши работата до изборите и да се избира редовно такова. Не си представям България до септември-октомври да се управлява от това служебно правителство. Не е необходимо. В момента, в който Борисов подаде оставка, администрацията спря да работи.

Ако българският избирател реши на 26 март някоя партия да има възможност сама, или с още един играч да направи мнозинство - добре. Защо трябва да се правят излишни компромиси, да се играе със скрита подкрепа на ДПС? До кога ще правим избори - докато някой вдигне белия бяйряк и каже - добре, признавам другия за единствения велик? 

А ако заедно с първия ви стигат гласовете за устойчиво мнозинство, тогава ще настоявате ли да се включи и вторият?

Пак е по-добре да се включват повече партии, за да има стабилно мнозинство. Пак казвам - защо да не се стигне и до конституционно мнозинство, за да може лесно и бързо да се решават проблемите в държавата.

Като лидер на ВМРО как ще коментирате ставащото в Македония?

Това, което става там, не ми се ще да се случва в България. Борба за власт, от която да се черпят само финансови облаги. Каква е разликата между Груевски и Заев? И единият, и другият са уличени в корупционни схеми, само че единият е работил на местно ниво като по-малък началник в района на Струмица, а другият - на национално ниво. 

Материалът е публикуван съгласно договор от 07.03.2017 г. между ПП ВМРО - БНД и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8982

21

Росен Миленов

28.03 2017 в 19:38

В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/

Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/

Извинявам се, че поствам коментара навсякъде, но нямам друга възможност за популяризиране!

8982

20

Росен Миленов

28.03 2017 в 19:37

В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/

Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/

Извинявам се, че поствам коментара навсякъде, но нямам друга възможност за популяризиране!

6469

19

Halo

25.03 2017 в 14:45

http://meto76.blog.bg/politika/2011/09/21/biografiia-na-kandidat-prezidenta-donosnik-krasimir-karakach.823466

11962

18

Мюнхен

24.03 2017 в 07:38

Тъкмо в бъдещото правителство, на Каракачанов ще поверят да оглави специално създаденото "министерство на македонските българи".Това министерство ще даде българско гражданство на всеки желаещ за български документи "македонец".Естествено,това няма да стане с шише жълта тиквешка ракия.

8869

15

flatko

23.03 2017 в 22:26

Нарекъл се е патриот и сега всички го смятат за такъв. Дали да не се нарека милионер? ...

12139

14

iliyapopov

23.03 2017 в 22:23

Не мога да си представя, че има такъв народ дето да "настъпи мотиката" за пети път! Уникум!

63994

12

Red or Dead

23.03 2017 в 20:37

В Неделя всички с ЧЕРВЕНАТА бюлетина......КАЗАХ!!!

----------------------------

Най-хубавото е, че 'даЙ България' и '"нова" република' ще вземат ОБЩО около 1%...хихихихиии.....КАЗАХ!!!
Апропо(бай да го @бей) очертава се да си правят седянка на жлътите павенца с.....вонящото на 'чесън'.....'Джоре'...изобщо се очертава много весела Пролет....центъра на Софето ще се превърне в поредния бутафорен майдан....само не знам какво ще правим с.....'кеширането'.....