Кирил Пенджуров: България е страна на бойци, не бива да губим този дух

Трениращият и живеещ в Тайланд 8-кратен национален шампион на България по муай тай и кикбокс в интервю за OFFNews

Калоян Константинов 20 септември 2016 в 17:39 27669 2

Кирил Пенджуров в Тайланд.

На 24 септември в столичната "Арена Армеец" ще се проведе грандиозен сблъсък между едни от най-добрите световни муай тай и ММА бойци. 24 спортисти от 15 държави ще пристигнат в София за първото по рода си събитие от такъв мащаб у нас. 

Няколко многократни световни, европейски и републикански шампиони ще се изправят едни срещу други в квалификациите за участие в два от най-престижните турнири по бойни изкуства - "Купата на краля" по муай тай в Тайланд и "Abu Dhabi Warriors" по ММА в Обединените арабски емирства.

Събитието в столицата е организирано от Христо Христов, Любомир Геджев и Кирил Пенджуров. Именно Пенджуров обаче е отговорен за гостуването у нас на най-добрите европейски муай тай спортисти, организирайки турнира със своя екип от Тайланд.

Той е представител за България и Балканите на компанията „Elite Boxing”, която има множество зали по света, както и тренировъчен лагер у нас - в Лозенец, на брега на Черно море. От 10 години насам българинът живее, тренира и работи в родината на муай тайя, като в последно време се занимава с организирането на събития, състезания и подготовка на професионални бойци на няколко континента.

Кирил Пенджуров освен това е и 8-кратен национален шампион на България по муай тай и кикбокс и 6 пъти световен вице шампион на IFMA, WAKO, WPKA.

OFFNews се срещна с него, за да поговорим за специалната ММА и муай тай гала вечер в столицата, с какво е уникално тайландското бойно изкуство, как се развива то по света и у нас и каква е ролята на държавата за създаването на здраво и активно спортуващо общество

Как се захванахте с организирането на турнир от подобна величина в София?

Ние имаме права да организиране квалификационни турнири за най-престижния муай тай турнир в света - „Купата на краля“. Това е състезание с многовековни традиции, което се организира всяка година в деня на раждане на краля на Тайланд, който се е отбелязвал с боеве в негова чест от столетия насам. То се счита за най-престижното място, на което всеки муай тай боец може да се състезава, да покаже своите умения и да победи. Вече втора година компанията ни организира различни квалификационни турнири по света, за да може "Купата на краля" да е максимално честна и на нея да се състезават най-добрите бойци. Правим турнир в Америка, в Азия - в Куала Лумпур, в Южна Америка – Рио де Жанейро. Европейската квалификация тази година ще е в София, за което се преборихме, за да могат българските бойци да участват в турнира.

Интересното тази година е, че работим съвместно с една от най-големите промоции в света по ММА, не само по муай тай. Те се казват „Abu Dhabi Warriors” и ги правим заедно с моите партньори Христо Христов и Любомир Геджев. Смятаме, че форматът ММА и муай тай състезания в едно е доста успешен, защото това са най-бързо развиващите се и зрелищни бойни стилове в света. Подредили сме много точно бойната карта с противниците, които ще бъдат напълно равностойни. Така че това ще са два турнира в една вечер, като всички бойци, които спечелят ММА съревнованията си, ще могат да участват и на финала в Абу Даби, респективно същото важи и за победителите по муай тай, които ще отидат в Банкок.

Кого ще видим в събота в София?

Картата при муай тай сблъсъка е изключително професионална. Имаме турнир с 4 души при 72 кг. Там участват многократният световен шампион от Словакия с дългогодишен опит, с много боеве, и дълги години на състезания в Тайланд и цяла Азия – Владимир Конски. Имаме още един много добър млад боец от Полша, който набира сила тепърва. Той също живее и тренира в Тайланд през повечето от времето, тъй като там има възможност постоянно да участва в състезания – Марчей Марковски. Другият боец е от Швейцария, но е с македонски корени, той също сега тренира и живее в Тайланд – Григор Стоянов. Той е интересен състезател, с много агресивен стил и здрава физика. Последният участник е от Чечения – Сайфулах Хамбухадов, много опасен противник с много добра техника. Той участва непрекъснато по състезания из цялото земно кълбо, тъй като има изключителна подкрепа от родните му клуб и държава. Така че мисля, че турнирът за „Купата на краля“ ще е много интересен.

Също така сме заложили на 3 супер боя, които не са в картата на турнира, но все пак са акцент на вечерта. В тях имаме още един състезател от Чечения – Арби Емиев, който е сред най-популярните спортисти в тази категория. Неговият противник е от Бразилия – Фелипе Диас. Той е боец с много интересна история: дълги години е бил член на банда, израснал е на улицата, отива да тренира муай тай в Тайланд и това променя живота му.

Другият участник, който ще дойде, е възможно най-титулувания боец в тежка категория до 95 кг – Денис Гончаренок от Беларус. Много, много известно име, което съм щастлив, че ще дойда у нас. Доста бе трудно да му намерим противник, защото има сериозна визитка – десеткратен световен шампион, многократен европейски. Познавам го от доста години, работили сме заедно и мога да кажа, че е в пиковата си форма. В България ще покаже много красив и интересен мач. Четирима различни спортисти отказаха да излязат срещу него, но най-накрая намерихме достоен противник – Николай Гусниев от Казахстан. Той е много опитен боец, живее също в Тайланд и е многократен световен шампион. Стилът му е по-агресивен и е по-здрав физически от Гончаренок, така че мисля, че ще се получи добър двубой.

Гвоздеят на вечерта е европейската титла на Йордан Янков – той няма нужда от представяне у нас, всички, занимаващи се с бойни спортове в страната, са запознати с името му. Това е момче, което дълги години се занимава с този спорт, това е животът му. Той е многократен световен, европейски и републикански шампион. Янков ще се изправи срещу Игор Данис от Словакия, носител на 3 шампионски пояса от различни категории, представител на една от най-добрите европейски школи, словашката. На един ръст са, в една категория, опитът им е на едно ниво, така че ще е доста оспорвано.

Избрали сме зала „Арена Армеец“, защото този турнир се прави навсякъде по света и искаме да се представим на ниво. Всеки, който дойде, ще може да види елита на муай тайя и ММА-я.

Събитието не е само за спортисти, но и за любители, затова ли направихте толкова ниска цената на билетите?

Точно така, не организираме двубоите, за да дойдат и да ги гледат само хора, които се занимават с муай тай и ММА, ами и почитатели на бойните изкуства и спорта изобщо. Това е спорт преди всичко, не е просто някакъв груб бой – има проява на изключителни физически данни, техничност и т.н. Хората, които ще видим, са съвременните гладиатори. Състезание на подобно ниво изисква дългогодишна подготовка, много лишения. Заслужава си човек да дойде и да види на какво са способни тези спортисти.

Още повече, че там ще има български състезатели, които ще участват на турнир от световно ниво – задължително е да идем и да ги подкрепим. За мен беше много трудно да го организирам в България, но е голяма чест. Всеки, който милее за България и смята, че трябва да се развиваме и да сме достойна държава – трябва да дойде, тъй като спортът сплотява. Националният дух трябва да се покаже именно на такива места.

Цената на билета е 20 лв., което за събитие от такава величина е невероятно малко. Никъде по света няма толкова ниска цена за две събития от подобен ранг, навсякъде другаде ще струва 100 евро минимум. Но понеже организираме за първи път подобно нещо у нас, решихме да го направим по-достъпно.

Доста от участниците, които ще са на турнира, са от Източна Европа, Русия, по-малко популярни ли са тези бойни изкуства на Запад?

Популярни са, но в нас просто се провежда европейска квалификация, затова състезателите са от континента. По принцип обаче Беларус, Русия и републиките ѝ, Украйна, Словакия, Словения и Скандинавието са местата с най-високо ниво на този спорт. Родината на нашия спорт е Тайланд, на световното тази година обаче Беларус се класира на второ място отборно, като, разбира се, Тайланд бе на първо – но разликата беше само един медал и то спорен.

През последните години муай тая и ММА-я набират популярност у нас, но все още таекуондото и каратето са по-разпространени, какви са приликите и разликите между тях?

Доста работа полагаме да популяризираме спорта, тъй като той е много динамичен и интересен, световната федерация дори се бори за олимпийско припознаване. Искаме да го наложим не само като състезателна дисциплина, но и като средство за самозащита и фитнес. Разликата между другите спортове и муай тайя е в богатия му набор от техники - в него са разрешени много неща. Най-близкият до муай тая популярен спорт в Европа е кикбоксът, въпреки че и те се различават коренно

В муай тая са разрешени удари с лакти, с колена, позволен е захват и събаряне, клинч. Когато хванеш противника в клинч, ти имаш право да го удряш, да го събаряш, което не е позволено в кикбокса. От тези техники произлизат всички останали разлики – различната подготовка, тактика, водене на двубоя, времетраене на рунда. Отделно от това, освен че за мен е най-мъжкият и агресивен боен стил, той има в себе си много духовност.

Той спазва тайландските традиции, преди всеки сблъсък се изпълнява ритуал, прави се ритуален танц, боят се води на специфична музика, която настройва боеца и му показва кога наближава краят на рунда. Всички, които имат повече опит в муай тайя, доста успешно се влияят от тази музика и водят боя спрямо нея, знаят кога да натиснат, кога да се отпуснат.

Преди време имаше една много силна промоция – K1, където повечето от бойците бяха муай тай спортисти. И в сегашните големи промоции има доста представители на муай тайя, които успешно се състезават на всеки един правилник, защото имат сериозна физическа и техническа подготовка.

Значи муай таят, подобно на останалите източни бойни изкуства, върви със сериозна философия, а не само с физическа подготовка?

Точно така, затова ми харесва, защото освен че създава силна физика, дисциплинира състезателите, учи ги да бъдат по-добри хора. Стилът има дълбока философия, която всички отдадени бойци се стремят да спазват.

Предполагам, че също така муай тай философията е твърдо против всякакъв вид агресия извън ринга.

Никога не съм подкрепял такива неща, за мен това е спорт, не някакво развлечение. Хората, които идват, ние се стремим да ги възпитаме, дисциплинираме и насочим в правилния път, който е да се състезават в ринга, а не извън него. Искам да направим така, че този спорт да изгражда състезатели и бойци, които да са достойни хора и в живота. За мен добрият състезател винаги трябва да бъде добър човек, не може да носи зло в себе си и да се развие на високо ниво.

От много години се занимавам с това и съм минал през всички фази – състезател, треньор и сега промоутър, и съм видял накъде отиват нещата. Само човек, който има добър характер и е умен, тъй като муай тайът не е просто безразборни удари, ще успее. Разбира се, талантът и добрата физика също не са маловажни. Нашата цел е да правим най-вече спортисти, които да се бият на ринга и да прославят България по света.

Как открихте муай тайя?

Преди много години започнах с карате киокушин, единствения възможен такъв спорт в града, в който живеех, после преминах на кикбокс, но много исках да пробвам муай тай. Това тогава беше много трудно, защото преди години нямаше треньори, нямаше информация. Имах късмета да попадна на Михаил Симов обаче, човека, подготвил голям брой от бойците в България. Той беше и все още е сериозен професионалист, като в онези години отговаряше за подготовката на специалните части в полицията и имаше голям опит като треньор.

Състезавах се по правилник К1 като кикбоксьор, което бе най-близкото до тайландското бойно изкуство. След това получих възможност да играя в т.нар. европейски муай тай, в който всичко беше разрешено без ударите с лакти, защото много държави в Европа имаха проблем с това. Лактите бяха забранени като най-опасно оръжие. 2006 г. заминах на състезание в Тайланд и след като един път усетих истинския дух на този спорт, останах там. Върнах се там да тренирам, започнах да се състезавам и така вече 10 години. В момента 90% от времето ми преминава в Тайланд. Компанията ни е базирана там, залите ни са там, бойците, които готвим, също. Отдавна вече не се състезавам, но не спирам да работя за развитието на този спорт.

Какво е отношението на хората към спорта в различните държави, в които сте организирали турнири, сравнено с това в България?

Тайланд няма да го коментираме, защото за хората там това е втора религия, всичко се върти около него. По света също е много положително настроението, отношението е приветливо, идват страшно много хора на състезанията. В Бразилия, в Германия са пълни залите всеки път, като видят, че състезание от подобно ниво гостува в техния град и държава, веднага отиват. В Щатите муай тайят е издигнат в култ, както и в Австралия.

У нас също е популярен. Винаги съм казвал, че България е страна на бойци с вековни традиции. В Балканския регион всички хора сме с войнствен нрав, не мисля, че бойният ни дух е редно да се загуби – трябва да се развива. Срещал съм мнението, че това е просто някакъв бой и т.н. Напоследък обаче все повече се осъзнава, че това е изключителен спорт, все повече млади хора идват, което е много хубаво, защото трябва да спортуват от възможно най-ранна възраст, за да се изградят като бойци. Все повече и повече подкрепа ще получават бойните спортове в България, защото сме пълни с добри момчета във всякакви стилове – кикбокс, самбо, бокс, джудо, борба, ММА.

Всичко е въпрос на работа и амбиция, но държавата също трябва да подкрепя това нещо, не само хората.

Но като че ли тя е абдикирала от тази си дейност?

Така ми се струва, да. Наскоро имах възможност да бъда на гости в Чечения за голям турнир. Аз такава подкрепа от правителството, народа и от техния политически лидер не съм виждал никъде в света. Там хората са разбрали, че спортът е голям обединител на нацията, особено ако са нация от бойци, която е изкована във войни и трудности. Човекът е разбрал, че ако ги обедини в една идея, може да възроди нацията и да направи много силна държава.

Там са построени изключително много спортни зали, съоръжения, басейни, футболни игрища и т.н. Канят се треньори от чужбина, правят се състезания, които да привлекат интереса на населението, да видят, че се развиват нещата. Това много ми хареса и мисля, че в България също имаме голям потенциал и страхотни момчета и момичета спортисти, но това зависи и от политическата подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

2

morkoff

20.09 2016 в 23:09

Баречката ще участва ли, той нали се писа боец по едно време.

77927

1

El Commandante

20.09 2016 в 18:28

И аз като живея в Тайланд тренирам местни спортове.
Предимно и най-вече Том Ям Кунг.