Кметът на Горна Малина: Подкрепяме идеята на Ивайло Пенчев. Търговете ни ще са на онлайн

Светослав Метанов 21 юни 2017 в 17:23 17886 4

Кметът на Горна Малина Ангел Жиланов бе първият, който подкрепи идеята на бизнесмена Ивайло Пенчев да разработи онлайн система за прозрачни и честни обществени поръчки, с която да изкорени корупцията при държавните и общински търгове. Той заяви, че общината му ще използва изключително тази платформа, за търговете си. Заявката му обаче не бе последвана от нито една друга община или държавна структура. 

Жиланов всъщност не за първи път е изключение. Той е кмет от партия "Зелените" и още преди 7 години започна битка срещу плановете в неговата община да бъде открита каменна кариера върху 1500 декара. Последва местен референдум и хората от Горна Малина масово се противопоставиха на съсипването на природата им. В Негушево днес дори е издигнат монумент в памет на първия успешен местен референдум в България.

Жиланов бе сред хората и в Трън когато там бе битката срещу плановете за откриване на златна мина край града.

"Не разчитайте на институциите, те са купени. Когато сте заедно ще победите, както направихме ние. Хората след референдума започнаха да мислят "зелено". Сега при нас се строи, инвеститорите са спокойни, че няма да се увреди природата. При нас се заселиха 4 пъти повече хора, спокойни, че ще живеят на чисто", каза пред хората на площада в Трън Жиланов.

С кмета на Горна Малина разговаряме за обществени поръчки, местни референдуми и екология.

- Г-н Жиланов, вие бяхте първият, който подкрепи бизнесмена Ивайло Пенчев в плановете му да създаде онлайн платформа за прозрачни и честни обществени поръчки като мярка срещу корупцията. Защо го направихте?

- Подкрепата ми не е за Ивайло Пенчев, тя е за идеята. Ние сме готови да започнем веднага. Тя, платформата, доколкото разбрах е готова за малки обществени поръчки. А нашите са такива - до 36 000 лева. Ние сме малка община и имаме малко поръчки, но това, което имаме, сме готови да започнем да го качваме веднага. Това дори не е наше желание или идея. Това просто е абсолютно наложително.

Искам да ви кажа, че програмата за селските райони, която покрива 90 процента от територията на България, четвърта година не сработва вече. Няма нито един проект от обществените мерки, от общинските мерки, не се знае кога всъщност ще започне да се договорира, но още по-страшното е, че Европейската комисия изисква да има методика за обществените поръчки, която никой не я прави. Така че онлайн системата би могла да се приеме като крачка за външен натиск да започнат да се случват нещата.

- Какъв точно е проблемът с програмата за селските райони?

- Имаме подадени проекти, а близо 3 години програмата не бе отваряна. Миналата година между 1 септември и 1 октомври имаше отворен прием. Всички общини имаха готови проекти, имат вече капацитета от миналия програмен период... Въпреки това вече три години и половина тя не заработва и никой не може да обясни защо и как.

- С Ивайло Пенчев видяхте ли се вече?

- Не, утре имам среща с него.

- Той вече се разкая за това, че винаги е критикувал Зелените, а именно "зелен кмет" пръв е откликнал на призива му за честни и прозрачни обществени поръчки.

- Ами, Зелените имат много страхотни и иновативни идеи. Малко са хаотични в действията си, защото както всички хора, много знаещи и много можещи, малко пренебрегват практическата страна на нещата, но сега вече гледам, че това се променя в положителна посока.

- Подкрепихте протестиращите срещу златодобива в Трън. Доволен ли сте от референдума там?

- Абсолютно! Това е много, много важно. Имах много срещи с хората и с инициативния комитет. Това е един страхотен катализатор за развитие на общината. Съдя по това, което се случи при нас. Преди седем години ние в Горна Малина нямахме идея за туризъм, за зелени работни места. След като мина референдумът нещата се промениха. Сега вече имаме 7 къщи за гости, най-големия развлекателен комплекс в района на Софийска област, имаме велоалеи, туристически пътеки. За туризма вече се говори и туризмът става начин на живот. Имаме и цели три конни бази.

- Заражда ли се вече някакво по-зелено мислене в България? Вие бяхте първи, но сега това се случи и в Трън и в Стара Загора за парка "Бедечка".

- Да, хората разбират и усещат кое е важното. Пак ще говоря за моята община, нея познавам. Човешкият потенциал при нас, погледнато кадрово или образователно не е както в София или Стара Загора, но хората вече се опитват да мислят и да живеят по този начин. Децата в средното ни училище направиха миналата година проект, наречен "Зелена класна стая". Имат собствени инициативи, а на нас работата ни е всячески да ги подкрепяме.

Бабите от пенсионерския клуб дойдоха при мен и поискаха да помагат за цветята, които разсаждаме по стълбовете. Поеха инициатива. Направиха си и съревнование коя ще направи най-хубавата саксия. Опитваме се със съвсем дребни жестове да ги стимулираме, но това вече е начин на мислене. 

- Значи бабите в Горна Малина вече са поели озеленяването!

- Не чак цялото озеленяване не са поели, но се включват много активно. Разсаждат цветя и помагат с всичко, което е по силите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

3

newfoundland

21.06 2017 в 18:50

Платена реклама на проектите на Пенчев, с участието на клет зелен кмет.

10571

2

Hissarion

21.06 2017 в 17:41

Програмата за селските райони не сработва, защото не сте дали пари на Пенчев да Ви публикува публичните покани в сайта му, който посещават трима души. Дайте му някой лев за тази иновативна услуга и ще текнат и програми и озеленяване.

42249

1

Denis Rizanov

21.06 2017 в 17:41

Горна Малина - Силиконовата долина на шопландия!